Коледа в България не може да мине без традиционната баница, свинските пържоли, напоследък изместени от пуйка, както и баклава за десерт. В различните държави обаче, подобно на националните кухни, коледната трапеза е много различна.

Вижте как изглежда тя в 6 страни на света:

На коледната маса във Венецуела слагат hallacas – представлява печено свинско или пуешко в тесто.
 


Традиционен за празника е pan de jamón, което е хляб с шунка, стафиди и маслини. Ensalada de pollo пък е пилешка салата с картофи, моркови и грах.

За десерт се сервира torta negra - шоколадова торта с плодове, напоени с ром.

В Барбадос на Коледа хапват пуйка, шунка и сладък картофен пай със сок от ананас.

Сервират се също ориз и грах, салати и макарони.

За десерт на масата слагат Bajan rum black cake - версия на плодова торта със сладолед, чийзкейк или хлебен пудинг хляб.

В Дания традиционно коледно ястие е flæskesteg - свинско печено с коричка. Към него се добавят като гарнитура картофи, топло червено зеле, сос, малки карамелизирани картофи и чипс.

Десертът е ris'a'la mande - оризова каша с бадеми, сметана и ванилия.

В Португалия традиционното коледно ястие се нарича consoada и се яде на Бъдни вечер. Състои се от сушена осолена риба, варени картофи, варени яйца, лук, зеле и други зеленчуци, придружени от дресинг от лук, чесън и магданоз.

Други традиционни ястия са polvo à lagareiro (октопод на скара), придружен от batatas a murro – картофи, печени с чесън, магданоз и зехтин.

В Ямайка коледната трапеза слагат ориз и грах или малък червен боб, заедно с шунка.

Другите опции за месо включват козе къри, пържено пиле и печено говеждо.

Сервират се още картофи и макаронени изделия. Sorrel е традиционната коледна напитка.

В Словакия на Коледа се хапва картофена салата с майонеза, туршии, риба или месо, както и супа от кисело зеле с наденички и пушено свинско месо.