През зимния период овощните растения се намират в дълбок покой. В това състояние всички части на растението притежават най-добра студоустойчивост. Студоустойчивостта на отделните видове и сортове обаче не е еднаква.

Най-много се повреждат овощни растения, които не са изложени толкова на студ, а на вятър. Фатални ли са за овошките големите температурни амплитуди тази година, на които ставаме свидетели и може ли те да попречат на пазара да имаме български праскови и кайсии, обясни пред Novini.bg агрономът Маргарита Стоянова. Последните студове няма да се отразят на овощните дръвчета. Но със сигурност влияние са им оказали минусовите температури през края на февруари месец.

Очаква се с най-големи поражения да има върху бадемите, прасковите, кайсиите,върху някои от сортове череши и върху джанките. Окончателните данни обаче ще бъдат готови след около седмица. Стоянова обясни, че често в България в последните години се случва заради промяната на климата да има много поражения върху овощните дръвчета.