Старата печка, пълна с дърва, в която се е насветлял огънят... Баба, която сгъва страница от вестник, за да изпече в него яйце за внучето си... Ако сте опитвали такова печено яйце, значи сте от щастливците! Вкусът му не би могъл да се сравни нито с пърженото, нито с вареното яйце. Печка и вестник печелят преднина и пред най-модерния котлон и тиган, покрит с извънземна незалепваща материя.

Яйце, изпечено на вестник, е вкусотия, която почти всички децата с баби на село са опитвали. Хранително е и се приготвя за секунди.

Страницата от вестник се сгъва, така че хартията да стане по-дебела. Необходимо е да се оформи правоъгълник, с дължина поне една педя. Крайчетата от всички страни се загъват, така че да се получи борд около 1 см. Това няма да позволи на яйцето да изтече.

Вестикът се слага направо върху печката. В съвременен вариант би могло да се сложи върху котлон - плоча или керамичен. Във вестника се чуква яйцето и се пече няколко минути. Когато е готово, се посолява.

Съставки
1 щипка Сол
1 бр. Яйца

Начин на приготвяне
1.Прегънете вестника така, че да се оформи правоъгълник, с дължина поне една педя. Крайчетата от всички страни загънете нагоре, за да стане борд с височина около 1 см. Сложете вестника на печката.
2.Чукнете яйцето във вестника и го оставете да се пече около 4-5 мин.
3.Когато е готово, го отстранете от печката и посолете.