Без съмнение първокласните рибай рол стекове, които са без кост, изискват специален повод. Точно тогава е и подходящото време да се сдобиете с плоча от хималайска сол, която да обогати кулинарните ви възможности, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 2 порции
за стековете:
2 рибай рол стека с дебелина поне 2,5 см
2 с. л.зехтин extra virgin
50 гр. масло
 настъргана лимонова кора
 лимонов сок
 млян кимион
 пушен червен пипер
 мащерка
 зелен пипер
 плоча от хималайска сол
за огретена:
500 гр. сладки картофи, обелени и нарязани на тънки кръгчета
100 гр. шалот, нарязан на полумесеци
1 с. л. масло
150 мл. сметана
1 стрък салвия
1 стрък розмарин
1 ч. л. лимонови корички
50 гр. пармиджано, настъргано
100 гр. трохи от пресен хляб


Начин на приготвяне

1. 
Стековете се подсушават се и се слагат на решетка в хладилника за 36-48 часа.

2. Темперират се на стайна температура за 60 мин. Намазват се с много тънък слой зехтин и се поръсват със смлян зелен пипер.

3. Шалотът се слага в сгорещеното масло и се разбърква на умерен огън, докато придобие карамелен цвят. Добавят се салвията и розмаринът. Разбъркват се 1-2 мин. и се налива сметаната. Подправя се със сол и пипер на вкус. Добавя се пармиджаното.

4. Сладките картофи се подреждат в намаслена тавичка. Заливат се със сметановата смес. Поръсват се с трохите. Запича се в загрята фурна на 180°С около 40 мин или докато картофите омекнат и трохите се зачервят.

5. Маслото за стековете се разбърква с подправките, оформя се на калъп и се слага в хладилника

6. Плоча от хималайска сол се загрява постепенно до висока температура на котлона в продължение на 20-30 мин.

7. Слагат се стековете и се обръщат на всеки 60-90 сек., като се притискат. Пекат се до желаната степен на готовност – около 5 мин. за мидиум.

8. Готовите стекове се оставят да починат 3-4 мин. в чиния, за да пуснат и отново да поемат соковете си. Върху всеки се слага парче от ароматното масло да се стопи.

9. Стековете се нарязват върху дъска и се подреждат в чинии.

10. Отделените сокове се разбъркват със стопеното масло и се изливат върху нарязаното месо. Сервира се с парче от огретена.