Талантът си е талант, но готварството, като всяко друго изкуство, има и правила. Има и тайни, които готвачите съхраняват грижливо и предават от поколение на поколение, пише Obekti.bg, позовавайки се на Bright Side.

Ето някои от тях.

  • Обичате люти чушки, но искате да са толкова силни? Махнете семената, изрежете „вените“ отвътре и ги изплакнете със студена вода. Лютивината ще изчезне почти изцяло, а вкусът ще остане същият. 
  • Картофките стават хрупкави и без да ги пържите в олио, ако ги поръсите с брашно и ги изпечете. 
  • Броите калориите? Заменете тежката сметана с ¾ разбити белтъци в десерта. 
  • Ако се чудите дали да сложите зеленчуците да се варят в студена или във вряща вода, запомнете следното правило: тези, които растат под земята се слагат в студена, а растящите над земята – във вряща.
  • Когато разбивате белтъци на пяна, ще знаете, че са готови, когато обърнете купата наопаки и съдържанието не се разлива. 
  • За салати използвайте печено във фолио цвекло вместо варено. Печеното цвекло запазва повече от цвета и вкуса си и съдържа повече витамини. 
  • Ето каква е най-добрата последователност за рязане на лук. Срязвате на две половини по дължина, като отрязвате най-горната и най-долната част на всяка. Правите един-два хоризонтални разреза, след което започвате да режете по дължината. Накрая нарязвате напречно и кубчетата са готови. 
  • Заливайте салатата със сосове само след като вече сте поръсили със сол. В противен случай олиото ще попречи на солта да се разтвори напълно. 
  • За да не залепват макаронените изделия, използвайте колкото може повече вода. Един литър на сто грама суха паста е идеалното съотношение. 
  • Тайната на перфектното тесто за сладкиши е проста: теглото на брашното трябва да е равно на теглото на захарта, а теглото на яйцата да е равно на теглото на маслото. 
  • За да направите картофеното пюре меко, добавете с млякото сода за хляб на върха на ножа и бийте 2 – 3 минути. 
  • За да изстискате повече сок от цитрусовите плодове ги облейте с гореща вода, или поставете за кратко в микровълновата фурна. Преди да разрежете плода, претъркаляйте го, притискайки с длан към плота. 
  • Използвайте дървена пръчица, за да проверите дали олиото е готово за пържене. Ако около пръчката се образуват мехурчета, можете да пристъпвате към готвенето. 
  • За да не се слепва оризът, запържете го в тиган с растително масло, след което добавете водата за варене. За овкусяване може да добавите скилидка чесън и да я извадите, когато оризът е готов.
  • Ако смятате да сервирате пастата със сос, не слагайте олио във водата, в която се вари, защото то ще попречи тестеното изделие да „попие“ от вкуса на соса. 
  • За да срежете домат, без да пуска сок, режете по месестите „стени“, които отделят семената.  
  • Тестото за пай обикновено се наръсва с брашно, преди да се навие. Ако ще правите сладко ястие, можете да замените брашното с какао на прах: то ще даде деликатен аромат и няма да се отрази на вкуса. 
  • За да станат кюфтетата по-вкусни, загрейте ситно накълцания лук в олио, след което смесете с месото. Това не само ще подчертае вкуса, но и ще премахне всяка възможност да намерите полусуров лук в готовите кюфтета. 
  • Всеки готвач има собствена тайна за приготвяне на идеалната пържола. Но всички са съгласни за едно – тиганът трябва да е силно нагорещен и да пуши.