Румяна Попова е една от най-популярните и обичани народни певици. Изпълнява еднакво добре автентични народни песни от всички фолклорни области, както и авторски композиции на фолклорна основа. Румяна Попова винаги е настоявала, че трябва да се пишат нови авторски македонски песни, за да се запазят живи традициите. Завършва с отличие Средното музикално училище, с. Широка лъка, специалност “Народно пеене”, за което е много благодарна на вокалната си педагожка Стефка Кушлева. Завършва ЮЗУ “Неофит Рилски”, Благоевград, специалност “Музикална педагогика”. Оказва се, че певицата има и кулинарни способности и често се вихри, препасана с престилка. Обича да изненадва семейството си с вкусни ястия, при които само от мириса на човек могат да му потекат лиги. Тя се съгласи да издаде за читателите на „ШОУ“ част от вълшебствата си, с които пълни стомасите на най-близките си.

Картофена запеканка

Продукти:
2 кг картофи
350 г шунка
350 г кашкавал
5 яйца
2 чаши прясно мляко
Олио, черен пипер, сол

Приготвяне:
Сваряваме, обелваме и нарязваме картофите на кубчета, след което ги разделяме на две части. Едната слагаме на дъното на намазнена тава, в която ще печем, и поръсваме със сол и малко олио. Върху тях нареждаме нарязаната на малки кубчета шунка, а най-отгоре рендосваме кашкавала. Отново добавяме черен пипер, а за финал разстиламе останалите картофи. Запечатваме ястието със смес от яйца и мляко. Печем в умерено загрята фурна около 35 минути.

Шоколадови мъфини

Продукти:
Яйца - 1 брой
Брашно - 1 чаена чаша
краве масло - 125 грама
кисело мляко - 1/2 чаена чаша
какао - 5 чаени лъжици
захар - 1/2 чаена чаша
бакпулвер - 2 чаени лъжици
шоколад - 100 грама

Приготвяне:
Захарта и яйцето разбивате добре. Пресявате със сито брашното, бакпулвера и какаото. Разбивате млякото и маслото, което сте разтопили предварително. Смесвате първо течните продукти, а после малко по малко добавяте и сместа от брашното и какаото, като накрая прибавяте и начупения на дребно шоколад.
Поставяте хартиените кошнички във формата за мъфини и в тях изливате сместа, като не пълните кошничките догоре, защото мъфините се надигат много при печене.

Тригуни от бутер тесто

Продукти:
400 г бутер тесто
4 с.л. смлени орехови ядки
4 с.л. галета
2 с.л. разтопено масло
1/4 ч.л. канела
За сиропа:
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
Ванилия

Приготвяне:
Разточете размразеното бутер тесто с точилка. Разрежете го на 12 квадрата и във всеки сложете по 1 ч.л. от сместа за плънката (смесените ядки, галета, масло и канела). След това сгънете квадратите по диагонал, като притиснете по краищата. Подредете получените триъгълници в намаслена тавичка и ги печете на 180 градуса 15 минути. Сложете в тенджерка водата и захарта на котлона и врят 10-15 мин. Изстиналите тригуни залейте с горещия сироп, ароматизиран с ванилията.

Омлет от белтъци

Продукти:
7 белтъка
1 яйце
100 г обезмаслена извара
1/3 връзка пресен лук
1/2 домат

Приготвяне:
След отделяне на белтъците те се смесват и разбиват с цялото яйце до получаване на еднородна смес. Към това се прибавят изварата, ситно нарязаният лук и се посолява според вкуса. Сместа се разстила в предварително загрят тефлонов тиган. След 3-4 минути оформеният омлет се обръща за запичане и от другата страна. Минута-две по-късно ястието се снема от огъня.

 

Яребица на фурна

Продукти:
яребица – 4 бр.
кромид лук – 2 бр.
целина, магданоз, дафинов лист
пащърнак – 1 бр.
сланина – 50 г
шунка – 50 г
Олио – 1 к.ч.
Брашно – 1 с.л.
Горчица – 1 с.л.
Червено вино – 1 ч.ч.
Сок от 1 лимон
Сок от 1 портокал
Захар – 2 с.л.
Сол на вкус

Приготвяне:
Яребиците се изчистват, измиват и посоляват. На дъното на дълбок съд се слага наситненият лук, нарязаната на дребно целина, магданозът, пащърнакът, шунката и сланината /нарязани на кубчета/ и няколко листа дафинов лист. Отгоре се слагат яребиците, полива се с олио и се задушава.
След това всичко се прехвърля в предварително намаслена тавичка и ги слагаме да се пекат, като от време на време се обливат със соса от тавичката. Когато ястието е готово, изваждаме яребиците и отдолу като канапе се слага плънката.
Прецеждаме соса от печеното и към него добавяме брашното, горчицата и виното. Оставяме да ври, докато се сгъсти. Прибавяме захарта, както и сокът от лимона и портокала. Вари се още малко. След като сосът стане готов, заливаме с него яребицата.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ