Радостина Паньова е млада и талантлива изпълнителка на фолклорни песни, която успешно съчетава в себе си традицията на българския фолклор с модерното звучене и визия на настоящето. Израснала и закърмена с обичаите  на Разложкия край. Възпитаничката на музикалното училище в с. Широка лъка със специалност „Народно пеене” и инструмент пиано. Освен брилянтна певица и изключително възпитан човек Радостина се оказа и чудесен кулинар. Народната звезда от каталога на „Ара мюзик” обича да се вихри в кухнята и с радост сподели част от любимите си рецепти, които приготвя за семейството си.


Бишкотена торта


Продукти:
2 пакетчета бишкоти
прясно мляко
2 пакетчета масло
5 лъжици пудра захар
3 жълтъка
3 л. какао
1 ванилия

Начин на приготвяне:
Разбиваме добре 2 пакетчета масло с 5 лъжици пудра захар. Прибавяме един по един трите жълтъка, 3 лъжички какао, 1 ванилия и бием, докато получим еднородна смес. Бишкотите ги топим в прясно мляко и нареждаме във форма. Намазваме с приготвената смес. Най-горният ред поръсваме с настърган шоколад и орехови ядки.


 
Баница с локум
 
Продукти:

1 пакет кори
3 бр. яйца
1 к. ч. захар
1 к. ч. брашно
1 к. ч. олио
щипка сол
сода
смлени орехи
2 кутии локум
Сироп:
вода
захар
ванилия

Начин на приготвяне:
Със сместа, направена от продуктите, се намазва кората. Поръсва се със смлените орехи, разтяга се локум и кората се навива на руло. Печем в предварително намазана тавичка с олио на 180 градуса до зачервяване на корите. Заливаме вече студената баница с горещ сироп.



Тутманик


Продукти:
1 кг брашно
250 мл. прясно мляко
250 мл. кисело мляко
1 с. л. сода
1 бр. мая
олио
1 л. захар
2-3 бр. яйца

Начин на приготвяне:
Замесваме тесто като за питка. Разделяме тестото на 3 топчета. Всяко топче се разтегля, слагаме мазнина и натрошено сирене. Трите кори се завиват на руло и се разтеглят в тавата. Оставяме да кисне. След това намазваме отгоре с 1 яйце и 2-3 лъжици кисело мляко. Печем на 200 градуса.


 
Млечна спаначена супа

Продукти:
1 кг спанак
2 връзки зелен лук
Бланширан ориз
1 морков
2 с. л. брашно
2 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. олио
40 г масло
джоджен
крекери - препечени

Начин на приготвяне:
Измиваме добре спанака и го бланшираме в малко подсолена вода за 2-3 мин. Отцеждаме го, като бульона запазваме. В съд загряваме олиото и в него поставяме първо бялата част от нарязания лук, след което и зелената част. Прибавяме ситно нарязания морков, като задушаваме на слаб огън под капак, докато зеленчуците омекнат. Прибавяме сварения ориз и 1/2 от бульона, в който е врял спанакът. В маслото запържваме брашното, прибавяме нарязания бланширан спанак и задушаваме за кратко. Разреждаме с останалия бульон. Добавяме млякото и ситно нарязания джоджен. Супата къкри още 10 минути. Сервираме топла с препечените крекери.


 
Хайвер с яйца

Необходими продукти:
1 малка глава лук
200 г хайвер
1 яйце
около 700 мл. олио
1/2 ч. л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:
Нарязваме лука. В купа с миксер разбиваме хайвера до пяна. Прибавяме яйцето и продължаваме да разбиваме. Постепенно добавяме олиото на тънка струя, за да се абсорбира и да не се пресече сместа. Добавяме лука и лимонената киселина. Готовата смес оставяме да отлежи в хладилник.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ