Мира е емблематична звезда от попфолк жанра. Дуетите й с Милко Калайджиев и до днес се радват на интерес. През годините успя да изгради име, което сега да работи за нея. Канят я непрекъснато по сватби и частни партита, тъй като се слави като „царицата на купона“. Решихме да проверим дали и в кухнята е толкова добра, колкото и с пеенето. Тя на драго сърце прие поканата ни да се включи в кулинарната ни рубрика. Засипа ни с интересни рецепти и снимки, правени лично от нея.

Турска салата с броколи

Продукти:
400-500 г броколи
5-6 бр. моркови
100-150 г сладка царевица
лимонов сок
магданоз
олио
сол
 
Начин на приготвяне:

Броколите се нарязват на розички и се варят на пара. Добре е да не се преваряват, а да са полуготови. Сваряват се и морковите, също на пара. Когато са сварени и изстинали, се объркват хубаво в купа. Добавят се и останалите продукти и подправки на вкус. Също така по желание може да гарнирате и с млечен сос.

 

Спагети с босилек „Болонезе“

Продукти:
400 г спагети
1 кг овкусена кайма
Пресни домати за 1 л. сок
1 морков
1/2 глава лук
1с.л. захар
сол , черен пипер
10 г сух босилек
 
Начин на приготвяне:

Сваряват се спагетите, изцеждат се. Пасират се всички зеленчуци , като към тях се добавя захарта , солта и черен пипер на вкус. Течността трябва да е 1 л. След като се запържи каймата , към нея се добавя течността от 1 л. и босилекът. След завиране се добавят спагетите. Готвят се с поставен капак за 10 мин.

 

Сладка баничка с локум

Продукти:
500 г готови кори
2 кутии локум
3 бр. яйца
3 с.л. захар
1/3 ч.ч. масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/2 бакпулвер
За сиропчето: вода и захар по 2 ч.чаши
 
Начин на приготвяне:

Локумът се нарязва на парченца. От яйцата, захарта, млякото, маслото, брашното и бакпулвера се разбърква кексово тесто.
Всяка кора се маже с 3-4 лъжици от тестото. В тесния край се нареждат парченца локум.
Навива се на руло. Нареждат се рулата успоредно едно до друго в тавата и се пекат в умерена фурна до зачервяване. По желание може да се ароматизира с ванилия или лимонова кора. Като изстине, се залива със сироп, приготвен от захарта и водата.

 

Суши "Нори"

Продукти:
пресни краставици
1 с.л. захар
1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. сол
и 1/4 ч.ч. студена вода
1 ч.ч. ориз за суши (дребен)
6 листа водорасли нори
1 авокадо
150 г сьомга
2 с.л. майонеза
1 ч. л. уасаби
1 с. л. мирин или сухо бяло вино/вермут
сирене Филаделфия
 
Начин на приготвяне:
В тенджерка се слагат водата, захарта, оцетът, виното и много добре измитият ориз. Трябва да ври 1 минута на силен огън, след което се вари 15 минути на слаб огън в захлупената с капак тенджера.
Оставя се да изстива. Нарязва се сьомгата на ивици, както Филаделфията и авокадото. Слагат се водораслите върху бамбукова решетка, разпределя се оризът, върху него парчета нарязан омлет, ивици краставица и майонеза.
Завива се внимателно с помощта на бамбуковата решетка, до образуване на руло. Оставя се добре да изстине и се реже на малки шайби.

 

Ягодово тирамису

Продукти:
1 кг ягоди
500 г сирене Маскарпоне
200 г бита сметана
200 г пълномаслено кисело мляко
160 г пудра захар
1 бр. лимон
1 бр. портокал
400 г амарети, бишкоти или бисквити от този тип
 
Начин на приготвяне:

Измийте ягодите и ги подсушете. Около половината от тях нарежете на ситно, добавете прясно изстискания лимонов сок, 60 г пудра захар и разбийте с пасатор до получаване на пюре.
Останалата част от ягодите се нарязва на филийки и се оставя настрана.
Маскарпоне, киселото мляко, останалата пудра захар и прясно изстисканият портокалов сок се разбива с миксер и към получената смес се прибавя предварително разбитата сметана.
В стъклена купа започват да се редят избраните от вас сорт бисквити, след това слой от пюрираните ягоди, полученият крем Маскарпоне и филийките от ягоди. И така до свършване на продуктите, като се завършва с крем Маскарпоне. За украсата използвайте фантазията си. След приготвянето оставете за 1 час в хладилник.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ