Попфолк певицата Криси е родом от Кюстендил. Занимава се с музика от 5-годишна. Завършва средното си образование в Национално училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка със специалност  тамбура. Първоначално е част от “Диапазон рекърдс”, а от 2 години е част от музикална компания “Fantasy Group Media“. Решихме да видим колко е добра в кухнята, като ни предостави рецепти на любимите си ястия, които най-често приготвя вкъщи.

 

Салата от киноа със свежи зеленчуци

Продукти:
300 г киноа
1 краставица
300 г чери домати
1 скилидка чесън
1 глава червен лук
1 люта чушка
1 1/2 лайм
100 г рукола
1 връзка магданоз
1 ч. л. кимион
60 мл зехтин „Екстра върджин”
100 г зелени маслини без костилка
сол и черен пипер на вкус
 
Начин на приготвяне:
Киноата се сварява във вода за 10–12 минути, след това се прецежда и се охлажда.
Краставицата и лютата чушка се почистват от семките и се нарязват на малки кубчета. Доматите се нарязват надве, магданозът – наситно, маслините – на шайби, червеният лук – на тънки ивички, чесънът се стрива на паста с малко сол.
Кимионът се запича на сух тиган за кратко, след което се стрива в хаванче.
В купа се смесват киноата, доматите, краставицата, лютата чушка, червеният лук, маслините, магданозът, чесънът, руколата, прибавят се настърганата кора и сокът от лайм, зехтинът, кимионът, сол и черен пипер.

Телешко с бяло вино

Продукти:
говеждо месо - 2 кг от бут
лукчета - 500 г малки
моркови - 500 г
масло - 125 г
сол
черен пипер
магданоз - 1 връзка
коняк - 1 к.ч.
телешки бульон - 1 кубче
бяло вино - 2 ч.ч.
захар - 1 ч.л.
дафинов лист - 1 - 2 бр.
брашно - 1 с.л.
 
ЗА МАРИНАТА:

моркови - 2 бр.
кромид лук - 1 глава
керевиз
магданоз
пащърнак
щипка кимион
бяло вино - 1 ч.ч.
вегета - 1 с.л.
 
Начин на приготвяне:
Смесваме продуктите за марината без вегетата и кимиона. С тях натриваме месото и го поставяме в марината. Престоява така 24 часа, като няколко пъти го обръщаме в марината.
След като го извадим, го отцеждаме и запържваме в маслото. Изваждаме го в чиния и поливаме с коняка. Запалваме и оставяме, докато конякът гори.
След това връщаме месото в маслото и добавяме 1 ч.ч. телешки бульон и 1 ч.ч. вино. Добавяме дафиновите листа и черния пипер и задушаваме под капак за около 30 мин.
След това прибавяме нарязаните на ивици моркови, обелените лукчета, захарта, сол на вкус и ако е необходимо - още 1 ч.ч. бульон. Варим до готовност на месото.  Разбиваме в останалото вино брашното, прибавяме към готовото ястие и поръсваме с магданоз.

 

Кюстендилски зелник

За тестото:
600 г бяло брашно за баници
250 мл хладка вода
1 яйце
1 с.л. сол
1,5 с.л. оцет
3 с.л. олио
 
За плънката:
2 стиски зелении /лапад, коприва, спанак, киселец, листа от цвекло и др./
2 стръка праз
1 чушка /сушена/
1 домат /по възможност зелен/
100 г сирене
50 г извара
1 яйце
3-4 с.л. олио
сол
 
Други продукти:

300 – 400 г сирене за плънка на корите
3 - 4 яйца
1 / 2 кофичка кисело мляко
125 г масло
царевично брашно за разточване на корите
 
Начин на приготвяне:
В голяма купа пресяваме брашното.
Правим по средата кладенче и слагаме всички продукти и част от водата.
Започваме да събираме брашното с течната част от средата на вън.
Добавяме малко, по малко и останалата вода и замесваме средно твърдо тесто /малко по-твърдо от хлебното/.
Месим тестото около 10 - 12 мин, докато стане гладко и меко.
Разделяме тестото на 1 голяма топка, 2 малки и останалото на колкото топки останат (при мен 4 топки. Всички тези са съобразени с големината на формата при мен 28см / диаметър).
Топките намазваме отгоре с олио, покриваме с кърпа.
Оставяме топките да престоят 1 час да се отпуснат.
През това време приготвяме плънката.
Бланшираме зелениите в подсолена вода и нарязваме на дребно.
Нарязваме праз-лука, чушката, домата и смесваме с натрошеното сирене, извара, яйце, сол, хлебни трохи и мазнината. Разбъркваме.
Приготвяне на плънката за останалите кори:
Сиренето натрошаваме в купа.
Яйцата смесваме с млякото и разбъркваме.
Маслото нарязваме на малки бучки.
Отпусналите се кори започваме да разточваме.
Първо точим най-голямата кора, която трябва да е още един път по-голяма от диаметъра на тавата.Тя ще служи за завиване на целия зелник.
Разточваме много тънки и прозрачни кори, като си поръсваме царевично брашно, за да не залепват.
След това разточваме двете малки кори, които трябва да са също много тънки и да са с големината на тавата. Другите кори са също тънки и без значение от големината.
Всяка кора се разточва спрямо реда и в оформянето на зелника!
Оформяне на зелника:
В намаслена тава слагаме разточената най-голяма кора, като остатъка остава извън тавата.
Следва първата малка кора на дъното на тавата, върху голямата.
Върху нея по средата на тавата слагаме зелената плънка.
Плънката покриваме с другата малка кора, като плътно покриваме плънката.
С долната малка кора правим кръг и “загръщаме” плънката така, че да не изтече нещо от нея.
С останалите кори, които сме приготвили с плънка от сиренето, яйцата, млякото и маслото, навиваме и слагаме около зелената плънка до изпълване на тавата. Поръсваме с малко сирене и масло.
След това започваме да завиваме с най-долната и голямата кора, която оформяме като плисе около покритата плънка.
Намазваме целия зелник с масло и оставяме да почине около 10-15 мин.
Печем във фурна, загрята в началото на 150*С, след което постепенно увеличаваме температурата, докато достигне до 200*С.

 

Торта

Продукти:
180 г брашно
150 г захар
125 г кафява захар
60 г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140 мл гъст айран
75 мл олио
140 мл прясно, горещо кафе
 
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулверът и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айранът се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20 см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите хартия за печене с височина около 10 см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.
След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ