Последователите на вегетарианството се множат с всеки изминал ден. Все повече хора избират да минат на зелена диета, съответно все повече са и звездите, които са зачеркнали местните продукти от живота си. Основните мотиви за избора на вегетарианството са здравословни, етични и екологични. Разбира се, вегетарианството има и философско-духовен аспект, който отдава значение и на вибрационността, която внасяме чрез храната във фините си тела. Това е причината много велики личности в историята също да преминат към вегетарианството – Буда, Конфуций, Толстой, Сократ, Платон и др. А ето десетте най-известни родни вегани и причините да изберат този начин на хранене.

Лили Иванова

Кралицата на музикалната сцена у нас Лили Иванова от години не вкусва месо. Тя твърди, че по този начин „зарежда батериите“ си на 100 процента. Вече 20 години не е вкусвала месо, а енергията й не секва. „Ям предимно растителни храни – плодове, зеленчуци, кълнове и зърнени зародиши, ядки. От храната си съм изключила брашното, солта и бялата захар. Единствените изкушения, които си позволявам, са черният натурален шоколад и медът“, издаде преди години Примата на българската музика. Освен това певицата никога не е пушила или употребявала с алкохол, какво остава пък за наркотици. „За мен това са изключително вредни навици, всеки ден виждаме ужасните им последици“, допълва още изпълнителката на „Детелини”.
Запознати с хранителните навици на Лили издават, че всъщност тя станала вегетарианка, защото не винаги е сигурна в произхода на месото. А не би си позволила да експериментира и това да се отрази на здравето й. Принципите й са железни, но от време на време си похапвала телешки суджук.

Къци Вапцаров

Къци Вапцаров е сред най-известните и стриктни привърженици на здравословното хранене. Видяхме част от хранителните му навици във „ВИП брадър“ и какво се случваше, когато от продукцията не му доставят нужните продукти, за да се нахрани по неговия си начин.
Тв водещият е експериментирал много със себе си на тема хранене и видял различни резултати. „Сега се храня нормално, но без месо. Риба и рибни продукти си позволявам, но не прекалявам, да речем, веднъж седмично“, признава той.
Той обаче не станал вегетарианец от раз. Спирал е месото на няколко пъти за година-две. „Месото е като наркотик, хората, привикнали на вкуса му, трудно се отказват. Има едно понятие – клетъчна памет, и когато клетките отвътре ти крещят: „Искам нещо“, трудно се удържа. Това, което съм научил, е, че ако искаш да откажеш нещо, с което си свикнал, трябва да му намериш заместител. В началото замествах с всякакви соеви имитации“, обяснява водещият на ‚Риск спечели, риск губи“.
За последен път ял мръвка през 2000 г. Отказал се от местните продукти „по много причини – любопитство, експеримент, вътрешен глас, най-вече желание да намаля приема на животински продукти“. Без проблем обаче готви местни ястия на децата си.

Дичо

Музикантът Дичо също не яде месо, но си позволява риба. Такива като него се наричат песцетарианци. Той хапва само млечни продукти и яйца. Месото отказал през 1997 г. по здравословни причини. „Тогава живеехме на Златни пясъци и свирехме. Срещу нас имаше едно капанче с кебапчета, където всеки ден ходихме да ядем. Изглежда, съм хванал някаква бактерия от месото и се разболях. Бях станал много слаб“, обяснява Дичо.
Тогава докторът му казал да спре месото и той става вегетарианец по принуда. „Не мога да си спомня името на тази бактерия, но изглежда, се е хранела с месо. Като откажеш месото, 1-2 години си объркан. Не знаеш какво да ядеш. Ядох един-два пъти пилешко. За около година се научих. Мисля, че не бива рязко да се отказваш. Трябва да го спреш постепенно. Сега свинското и саламите ми се струват смърт“, категоричен е той.
Всъщност Дичо не е от войнстващите противници на месото, тоест не се опитва да агитира околните да стават тревопасни. „Глупости, хората да си ядат, каквото си искат. Ето, треньорът ми по бокс Краси Чолаков, от години вече не яде месо. Според мен е важна кръвната група. Ние, хората от кръвна група А, най-трудно преработваме тези животински белтъчини. Друга е киселинността на кръвта. Докато за нулева група например неяденето на месо може да е вредно, при тях се получава разпадане на белтъка на мускулите.”

Коцето Калки

Певецът и стоматолог Костадин Георгиев – Калки, който доскоро участваше в „Като две капки вода“, не е близвал месо от 20 години. Затова не му е никак трудно да спазва коледните и великденските пости. От две лета си позволява да похапва риба, и то заради участията си из страната и в чужбина, където няма с какво да се нахрани.
Калки станал вегетарианец, след като ударил куче на пътя с колата си и то починало. „Отивах на полети с парапланер. Запалих колата и тръгнах. Тогава ми направиха знак, че нещо се случва. Спрях и видях – отдолу е имало малко кученце. Опитвах се да го спася може би около час, но не успях. В този момент осъзнах какво значи да отнемеш живота на някой и по-точно на едно невинно същество. Това беше много мъчително за мен и няколко дни след това не можех да ям. После просто престанах да докосвам месо“, разказва Коцето.

Йорданка Христова

Йорданка Христова отдавна е разбрала и усетила по себе си ползата от похапването на зеленчуци и липсата на месо в чинията. Певицата поддържа форма и с йога, но всъщност е една от първите родни певици, която се „хваща за зелено” – но не от влечение по модата и холивудския лайфстайл, а защото такава е личната й философия. Преди около 20 години изпълнителката на „Ще продължавам да пея” пътува до Индия. Контрастът между мизерията по улиците и душевното равновесие на хората буквално я поразява и тя решава да обърне поглед към източните философии. Започва да води природосъобразен живот, медитира. „Живея разумно. Не прекалявам в нищо, макар че нищо човешко не ми е чуждо. Водя природосъобразен живот, занимавам се с йога практики, почти не пия алкохол”, отбелязва певицата.

Иван Костов

Най-известният вегетарианец в политиката е Иван Костов. И той, и съпругата му Елена са спрели да похапват месо преди близо 30 години. „Не ни беше трудно, ние и преди почти не ядяхме, само пилешко. Просто решихме и спряхме. Не си спомням вече защо, може би по здравословни причини. Риба – да, ядем. Аз ям и млечни продукти, но рядко. Яйца – не“, обяснява г-жа Костова.
На въпроса с какво се хранят, тя се засмива: „Както обичам да казвам – с гарнитурата на месото“. По ресторанти почти не ходят, защото постят почти 140 дни от годината и няма какво да си поръчат.

Диляна Попова

Красивата моделка и актриса Диляна Попова не яде месо от 14 години. Още като дете все си представяла, че това, с което се храни, доскоро е било живо същество. “До около двайсетата си година ядях. После всичко стана постепенно. Аз имах една връзка, в която приятелят ми не ядеше месо. В началото нямах такива намерения и започнахме да си готвим поотделно - за него едно, за мен – друго, но постепенно менюто ни започна да се уеднаквява. Започнах да избягвам месото и разбрах, че се и чувствам по-добре”, обяснява чаровната актрисата.
Скоро след като спряла месото, прочела книгата “4 кръвни групи, 4 начина на хранене”. Оказало се, че за нея – кръвна група А положителна, вегетарианството е най-здравословно, защото организмът ѝ преработва много по-добре растителни, а не животински продукти. Така с времето изградила свой собствен режим. Почти всеки ден се старае да яде риба и яйца – храни, богати на желязо и протеини, много плодове и зеленчуци. Обича и хляб, но не прекалява. Както повечето хора обожава пържени картофи, но си позволява много рядко. Повечето ястия в менюто ѝ са печени. “Общо взето, ям това, от което се чувствам добре. Аз имам чувствителен стомах – ям много бавно и на малки хапки”, казва Диляна Попова.

Мария Силвестър

Мария Силвестър е от вегетарианците, които се гнусят, когато храната им се е допирала или е рязана с един и същи нож с шунката, например. Мария не яде месо от 19 години. Вече бившият й мъж Силвестър пък не вкусва месо от 22 г. но не той е повлиял на решението й да стане веган. „Когато се запознахме, вече си беше от тази страна на бариерата”, отсича актьорът.
Силвестров спира месото с „чисто изследователска цел”. „Исках да видя как ще реагира тялото, когато в режима му липсват някои храни.” Така от няколко години насам, за разлика от Мария, той не яде и млечни продукти. „Отношението на човека към храната е доста важно - смята Силвестър. - Тя дава мислите на човека. Когато не ядеш месо, тялото по-лесно се контролира, по-свободно е, човек е по-продуктивен, психиката му е по-свободна, обонянието става по-силно. Но това се наблюдава след около година. Чел съм, че 9 месеца са необходими, за да се изчисти тялото” Всъщност, въпреки стройните си разсъждения, актьорът много трудно отказал месните продукти. Пробвал цели три пъти – за по 5-6 месеца, след което отново прояждал. Първият му опит бил, когато бил студент в 3 курс във ВИТИЗ. „Тогава бях театрален актьор и спазвах хигиена на хранене преди спектакъл - по цял ден не се хранех, за да може тялото да се освободи, да е леко за представлението. Във ВИТИЗ репетирахме по 12-14 часа, понякога и 24 часа сме изкарвали - много беше тежко”.

Наталия Гуркова

Мис България 1998 Наталия Гуркова не яде месо от близо 20 години. С времето си е изградила здравословен начин на хранене, с който поддържа добра форма, а в него не влиза дори пилешкото. Тя избягва също така всичко пържено, не пуши, не пие алкохол или го прави твърде рядко. „Не съм се родила вегетарианка, ала след като свикнах с този режим на хранене, се чувствам отлично и месото не ми липсва. В менюто ми преобладават плодовете, зеленчуците, кълновете, ядките, медът, сирената и яйцата. Много обичам морските дарове и рибата. Смятам, че това са храните, които не само те поддържат красив и във форма, но и влияят добре на здравето ти“, убедена е тя.
Въпреки че самата тя не консумира месо, то е задължителна част от менюто на децата й, за които тя държи да се хранят здравословно. Това е и причината Гуркова да започне да прекарва повече време в кухнята и да им приготвя само домашна храна с пресни продукти.

Лияна

Ефектната изпълнителка Лияна не хапва месо повече от 10 години. Твърди, че й се наложило да стане вегетарианка по здравословни причини – заради натрупаното нервно напрежение покрай служебните й ангажименти. Точно по това време й попаднала книга на Петър Дънов за здравословния начин на живот и идеята й допаднала. Атрактивната дама твърди, че откакто не вкусва мръвки, кожата й се изчистила, изчезнал целулита по тялото й и сънят й станал много по-лек. Подобно на Дичо и тя не е боледувала през този период изобщо, дори се хвали, че нивото на хемоглобина й се покачило. Сега само като помирише готвено с месо, направо й става лошо. Повръща й се и при вида на саламите, които толкова много обичала преди години. Вегетарианска храна любимата на много фенове изпълнителка си купува от специализираните ресторанти, които в София не липсват. Рядко хапвала само белтъците на яйцата и подбрани рибни деликатеси. Лияна се опитва да спечели за каузата си и своите приятели и постоянно им обяснявала колко вредно е месото, но те не я разбирали и дори били на мнение, че направо се лигави. Според популярната певица при чуждестранните звезди вегетарианството е продиктувано най-често от здравословен проблем, докато отказът да носят естествени кожи бил било просто PR.
  
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ