Руският сенатор Алексей Пушков заявил, че Нейно Величество Елизабет ІІ е пристрастена към алкохола, информира The Sun в публикацията „Russia brands Queen and Prime Minister Theresa May heavy alcohol drinkers as fake news blitz continues”.
Според „съюзника на Владимир Путин” Пушков, британската кралица се отнася към алкохолните напитки като към „церемония”. „Преди вечеря тя изпива един коктейл на основа на джин и още един на основа на вино с лед и лимон” – заявил той по руска телевизия.
 
„След като се нахрани тя изпива чаша вино и изяжда плочка шоколад. Тя пие и сухо мартини (коктейл от няколко части джин и една част вермут). В края на деня тя обича да изпие студено шампанско” – казал Пушков, цитиран от The Sun.
 
Пушков представил експерта по виното Елина Денисова, която заявила, че британският премиер Тереза Мей често пие бренди. Според нея това е очевидно, тъй като Мей държи чашата не за крачето ѝ, а в присвитата си длан, стопляйки съдържанието. „Така по-бързо се опиваш, а това е просто неприятно” – пояснила тя. „Това означава, че Мей е привикнала към друг вид чаши, за коняк.” (Чашите за коняк са леко стеснени отгоре, за да запазват аромата на питието – б.р.).
 
The Sun цитира британски дипломати, които считат, че подобна „клевета” е насочена към дискредитиране на правителствените изявления, че Русия се опита да убие Сергей Скрипал. Според високопоставения консерватор Бърнард Дженкин, подобни „абсурдни” коментари още повече обезценяват опитите на Путин да избегне отговорността за „възмутителната атака” с газ в Сирия.
 
„На всички известно, че Нейно Величество е образец на приличие и чистота, а Тереза Мей е високо ценена за нейната искреност и самодисциплина” – подчертал Дженкин.
 
Превод и редакция: БЛИЦ