Редовното използване на автомобилите води до значителни разходи за гориво. Освен това съществува пряка връзка между пробега и честотата на дейностите по поддръжката на автомобила.

В следващите редове събрахме 8 лесни трика, които ще ви помогнат да намалите не само разходите за гориво, но и разходите за поддръжка.

8.Не настъпвайте педала до ламарината.
Всички сме виждали доста шофьори по пътищата, които просто обичат да натискат педалите до ламарината. Но в школата за шофьори ни учат, че ускоряването и спирането трябва да се извършват гладко, защото така се гарантира по-малък разход на гориво. Когато ускорявате рязко, карате вашата кола да консумира повече енергия, така и разходът на гориво също се увеличава.

7. Използвайте скоростомер и оборотомер.
Вашият автомобил ще консумира много по-малко гориво, ако спазвате ограниченията за скоростта и използвате контролни уреди като оборотомер и скоростомер, вместо да ускорявате всяка отсечка на пътя. Автомобилът увеличава скоростта на двигателя, увеличавайки разхода на гориво.

6. Извършвайте обслужването навреме.
Масленият филтър и маслото трябва да се сменят на всеки 4500 мили. Също така не забравяйте да замените свещите и въздушния филтър. За да избегнете допълнителни разходи, направете това навреме. В противен случай това може да доведе до отказ на двигателя и този ремонт ще ви излезе много скъп.

5. Изключете климатика.
В този случай всеки трябва сам да реши кое е по-важно: комфорт или икономия на гориво? При включен климатик разходът на гориво се увеличава средно с 15%.

4. Направете маршрута логистично ефективен.
Ако планирате ефективно маршрута си, това ще ви помогне да спестите разходи за гориво, особено през зимните месеци. Студеният двигател ще консумира повече гориво за първите 5 мили. Опитайте се да комбинирате всичките си ежедневни поръчки в едно голямо пътуване, за да не загрявате двигателя няколко пъти на ден.

3. Не шофирайте, когато вали.
Когато вали, има голям риск от злополука. Освен това, разходът на гориво също се повишава. В сухите дни автомобилът консумира много енергия, когато ускорява, за да се справи с вятъра. В дъждовни дни разходът се увеличава многократно.

2. Следете налягането на гумите.
На първо място, добре напомпаните гуми осигуряват оптимален спирачен път. На второ място, ако гумите са понижени с поне 0.1 атм, това може да доведе до увеличаване на разхода на гориво с 2-3%. Ето защо е толкова важно да наблюдавате нивото на натоварване в гумите и да го поддържате в съответствие с препоръчителното ниво, особено по време на студено време.

1. Премахнете ненужните тежести.
Някои шофьори предпочитат да носят всичко в колата, без значение дали имат нужда или не. По-добре е да разтоварите багажника и да държите само необходимите неща, като резервна гума, капачки,инструменти. Колкото по-голяма тежест носи вашето превозно средство, толкова повече гориво консумира.