22-годишната благоевградчанка Жана Янева ще отпътува за Лас Вегас, където на 19 декември т.г. ще се проведе конкурсът „Мис Юнивърс”, по-известен като „Мис Вселена”. Българка не се е явявала от няколко години на този най-престижен конкурс за красота в света, основан още през далечната 1952 г. от калифорнийската компания за облекло Pacific Mills. После „Мис Юнивърс” става част от Kayser-Roth и Gulf and Western, а от 1996 правата за него държи световният магнат Доналд Тръмп.
БЛИЦ пръв разпита Жана с какво смята да изненада конкурентките си.

- Жана, представи се с няколко думи...
- На 22 съм, завършвам специалността „Култура и медии” в Благоевградския университет. Завършила съм английската гимназия преди това, зная три езика. Имам две конкурентки по красота в собствения си дом - майка ми и сестра ми. Майка ми се занимава с козметика, баща ми със строителство. И гаджето ми се занимава със строителство. Всички ще дойдат в Щатите, за да ме подкрепят - цялото ми семейство. Вече са уредени визите, билетите - всичко. Аз заминавам още на 1-и декември, а те ще дойдат по-късно.

- Какво е преимуществото ти, според теб, пред останалите конкурентки?
- Че нямам грам силикон по себе си. Имам опит от конкурси - била съм „Мис Благоевград 2008”, първа подгласничка на „Мис София Есен 2010”, победителка в конкурса „Мис Мерилин Благоевград 2010”.

- Като напомняш за второто място в „Мис София Есен”, до мен достигна една клюка, че си получила неприлично предложение от едни господа за екскурзия с яхта, което си отказала...
- Да, и това ми костваше второто място, но вече съм забравила за този случай. Трябва да се сложи край на тия неща.

- В тази връзка как гледаш на победата на Антония Първанова като „Мисис Русия”?
- Много се радвам за нея. Ужасно несправедливо беше отношението на българите - направо ме болеше от грубостта на хората. И ето че тя се доказа на конкурс в страна, известна с едни от най-красивите жени в света. Това да ни е за урок. Не бива да се държим така помежду си - не знаем да се подкрепяме като другите народи.

- Ако се случи да се срещнеш лично с Доналд Тръмп, какво би му казала?
- Че искам да работя в негов екип. Това вече се е случвало. Четох доста и разбрах, че даже Лейди Гага той лично я представя на конкурса, когато тя е още супер неизвестна. През 2008-а тя изпълнява именно там „Just Dance".. Така че Доналд Тръмп е в началото на кариерата й. Казва на сцената:”Никой не я знае, но тя е ужасно талантлива!” Гледах запис и се просълзих. Пожжелах си и с мен да се случи нещо подобно.

- Кои други българки са ходили там?
- За една съм сигурна - Ивайла Бакалова. Тази година ще бъде много интересно, защото имаше върнати титли в някои страни. Пр. "Мис Вселена Индия" - Урваши Раутела се оказа, че е скрила годините си - няма 18, а това е условие за участие в конкурса. Смениха я с друго момиче. „Мис Сърбия” пък - Николина Божич, се оказа "мисис Данкевич" - омъжена е за канадския тенисист Франк Данкевич. А в този конкурс право на участие имат само неомъжени момичета. Чух, че две близначки са избраничките на Ливан - Рина и Рони Чибани. Много са симпатични. Има и едно миньонче, което е под нормата за височина - 23-годишната "Мис Хондурас" Дженифър Андраде - висока е само 154 см. Надявам се да създам приятелства на конкурса - ще участват много интересни момичета.

- Този конкурс, доколкото знам, е давал летящ старт на много жени, които освен красиви, са се доказали и като умни...
- Дано да съм от тях. Има блестящи примери на страхотна кариера след конкурса. „Мис Вселена 2005” - рускинята Наталия Глебова завършва Университета „Рейсън” в Торонтои се слави като изключителен специалист по маркетинг. Ирен Саес - победителка през 1981-а десет години по-късно - през 91-а става кмет на Каракас. Марлен Шмид - една много красива жена, победителка през 61-а, по времето на Мерилин Монро, става успешен филмов продуцент. Този конкурс епечелила и чернокожа - беше много красива, но не помня името. Надявам се да представя добре България и да получа шанс за развитие в професионално отношение. Мина времето на глупавите красавици. Една красива жена изглежда жалко, ако не може да общува като начетена дама.

Еми МАРИЯНСКА, БЛИЦ