Миналата седмица погребахме един от емблематичните журналисти на БНТ - Александър Авджиев, чието съботно сутрешно предаване „Добро утро” остава в аналите на българския тв ефир, като най-успешното и рейтингово предаване от такъв тип. През януари 2012 г. той се почувствал зле и отишъл на преглед, тогава за първи път му поставят диагнозата рак на белия дроб. За съжаление туморът бил вече в 4-и последен стадий, разказват доктори от Военномедицинската академия (ВМА), където постъпва на лечение. Оперират го, макар да е ясно, че има множество разсейки с различни локации. “Сашо разбираше, че си отива, но се държа мъжки през цялото време!”, разказват още медиците от ВМА.
С журналиста и изпълнителен продуцент в БНТ - Емил Розов, приятел и колега на Александър Авджиев, с когото започват заедно предаването „Добро утро” през 1988 година, разговаря репортер на „Шоу”, за последните мигове от живота на легендарния журналист, за болестта му, истината за „досието” му от ДС, отношенията му с колегите и шефовете в БНТ. Александър Авджиев почина на 14 февруари 2012 г., само на 53 годишна възраст и остави вдовицата си Емилия с две деца сираци - 10 годишен син и 15 годишна дъщеря.


- Много се изписа напоследък, за причините които са довели до кончината на емблематичния журналист от БНТ Александър Авджиев. Кое го уби в крайна сметка?
- Сашо Авджиев си го уби ракът на белия дроб. Аз съм доста наясно с това заболяване и със страничните проявления, защото моята съпруга почина от същото нещо преди три години и половина.
- Четох коментари в медиите от Кирил Гоцев, от Алис Крайчева, които мислят, че отстраняването му от работа е причината, довела до отключването на рака?
- Със Сашо бяхме всеки божи ден заедно през последната една година и половина и съм си контактувал непрекъснато с него. Освен, че с него сме много добри и семейни приятели, познавам децата му от малки. Всеки ден се чувахме и докато беше в болницата, с изключение на последните 2-3 дни. Той обикновено ми се обаждаше, защото аз не исках да го безпокоя излишно. Той

не ми е споделял подобно нещо, че отстраняването му го е смазало -

никога! Ако го е таял дълбоко в себе си, но... Дори и да го мислеше, той не би го казал. Той е горд човек и не би и го направил.
- Ти кога и от кого научи за фаталната болест?
- От него, веднага след Нова Година, когато той ми каза, че ще влиза в болница да си прави изследвания. Той не е очаквал или предполагал такова нещо, защото той беше отговорен човек и страшно държеше на семейството си. Особено в последните години беше се отдал изцяло на семейството си. Те с жена му бяха разработили вече стратегия за лечението му. Затова започнахме тази сметка за набиране на средства за лечението му в Истанбул. Още повече, че информацията, която имахме е, че той няма разсейки. Това ни даваше сериозно спокойствие, че болестта няма да ескалира. Най-вероятно нещата са се влошили в последните дни, в период по-малко от седмица. Той беше в ръцете на едни от най-добрите специалисти в България, в една от най-добрите болници в България - Военна болница с една от най-добрите апаратури!...
- Една от версиите за напрежението, на което е подложен Александър Авджиев, освен периода в който е отстранен от БНТ, е фактът, че беше набеден за агент на ДС! Ти обаче си убеден в обратното?!
- Аз съвсем съзнателно отидох да прочета своето досие и поисках досиетата на още няколко мои приятели, между които беше и това на Сашо. Той не е доносник, не е написал един ред за никого! Точно обратното, прочетох неща написани от негови комшии, когато родителите му са били в чужбина. Че там се вихрят денонощни купони, че силно се слуша западна музика. Очевидно написани от

активисти на ОФ и това са писания срещу него, а не обратното.


Гарантирам, че той не е написал и един ред срещу никого!
- Оказва се, че това го е тревожело и му е тежало, защото в едно от последните си изказвания Севда Шишманова коментира за Агенцията ни „БЛИЦ”: „ -Той потърси разговор с мен, за да каже, че това не е истина”.
- Не мога да коментирам чужди разговори, за първи път го чувам. Те са колеги от радиото, Сашо е този, който е завел Севда в радиото, като я лансирал, като млада репортерка. (Българско Национално Радио, където той първоначално работи, преди да стане водещ на „Добро утро” в БНТ - б. а.) Той е бил вече в радиото, познавал е Севда от Университета и я е предложил за работа в радиото. С нея бяха и приятели.
- Чете ли обвиненията от страна на Алис Крайчева към Севда Шишманова, визира я, като главен виновник за състоянието и смъртта на Александър Авджиев?
- В момента говорим за Сашо, не говорим за други хора, както не искам да коментирам на други хора твърденията. Това си е тяхно право да говорят каквото си искат.

Едно интервю на Светлана Терзиева - СесилОще за погребението на Сашо Авджиев – четете в новия брой на вестник „ШОУ”