Много хора се страхуват да летят, въпреки че в действителност е много по-опасно, когато карате автомобил с висока скорост на път към летището, или пък изпреварвате шофьор, който използва телефон, докато шофира, пишат от bulgaros.ovh.

Да не говорим за стотиците пияни или дрогирани шофьори по улиците. А съвременните самолети имат изключително акуратни автопилоти, които могат да управляват машината сами. Шансовете да загинете в автомобилна катастрофа са 1 към 5000, а в самолетна катастрофа 1 към 11 милиона.

Най-безопасните места
В историята на самолетостроенето са направени само 2 краш теста. Първият е бил през 1984 г. и е бил извършен по идея на NASA, а вторият е през 2012 г. от група учени. Последният краш тест показва, че различните части на самолета поемат различни удари в зависимост от причините, довели до катастрофата. Обобщените резултати показват, че най-големият удар се поема от пилотската кабина, която почти веднага се разделя от останалата част на самолета. Следователно пътниците, стоящи на по-предни места или в първа класа, са с най-голям риск от фатални наранявания. Колкото и да е странно, по-евтините места имат по-голям шанс за оцеляване в самолетна катастрофа.

Краш-тестовите кукли, които са седели на по-задните места в експеримента, са претърпели само леки наранявания по главата. Обобщавайки резултатите, учените смятат, че най-безопасни са местата, които се намират в края на самолета, тъй като те са най-отдалечени от мястото, поемащо най-тежкия удар - пилотската кабина, и в същото време са най-близко до аварийните изходи.

Статистическите резултати показват, че куклите, които седят на по-задни редове, „умират“ в 28% от случаите, докато куклите от предните редове „умират“ в 40% от случаите. Изследванията на учените показват, че възможно най-безопасното място във всеки самолет е мястото с номер 7А.

И все пак да не забравяме великия цитат на Стив Джобс, че „И първа класа, и икономична класа кацат по едно и също време”.