Пореден епизод от напрежението между Великобритания и Русия. Самолет на "Аерофлот" е бил претърсен на лондонското летище "Хийтроу" след пристигането си от Москва.

Британските власти извършили обиск на машината, без да посочат конкретни причини.  Те принудили членовете на екипажа да напуснат самолета и изолирали командира в пилотската кабина, което според компанията е в разрез с международната практика.

Посолството на Русия в Лондон вече е изпратило нота до британското външно министерство. Говорителят на руското външно ведомство Мария Захарова, пък определи действията като "поредна провокация".


Говорителят на руското външно ведомство Мария Захарова

Вече е ясно, че самолетът е кацнал ма летище "Шереметиево".

"Станахме свидетели на още една груба провокация на британските власти. Сили на на граничната служба и митницата претърсиха самолета на "Аерофлот" извършващ полет 2582/2583 Москва - Лондон - Москва. Подобни неща се случват крайно рядко и по принцип са извънредни", заяви прессекретарят на посолството.

Британците се опитали да претърсят самолета без присъствието на екипажа, продължава той, подчертавайки, че това е категорично забранено от действащите правила. След като на летището пристигнал сътрудник на посолството, след продължителни преговори той успял да издейства разрешение командирът на полета да присъства на обиска. Накрая британците отказали да представят "каквито и да било писмени документи, посочващи причината за акцията, правното й основание и резултатите", заяви говорителят на посолството, като свързва случая с "политиката на враждебност на правителството на Обединеното кралство по отношение на Русия".

По-рано вчера руски журналист успял да разговаря с пътник на име Александър, който пристигнал с полет 2582 в 15,57 местно време от Шереметиево на Хийтроу. По думите му при слизането пътниците били пресрещнати от около седем полицаи с куче на самия изход (на вратата на ръкава). Те им наредили да свалят от рамо чантите и раниците и да ги държат ниско долу, за да може кучето да ги подуши. Александър видял как няколко човека са отведени настрани и ръчният им багаж е претърсен. Това предизвикало задръстване в салона. Сред пътниците имало и руснаци, и чужденци.

"Всичко това беше много неприятно и крайно необичайно", казва пътникът. Форин офис е потвърдил за руската емисия на Би Би Си факта за обиска на самолета Airbus А-321 на "Аерофлот", пристигнал с редовен полет на Хийтроу. По информация на британското външно министерство претърсването е било извършено от митническата служба, а не от полицията. Не се посочва във връзка с какво разследване. Руската емисия на Би Би Си отбелязва, че този самолет А-321 с бордови номер VP-BOC за последен път е извършил полет по маршрута Лондон-Москва-Лондон на 5 март.

Преди това е летял от Москва до Хийтроу на 26 февруари. Снощи след претърсването е излетял обратно за Москва със закъснение от три часа. Ако, както предполага руското външно министерство, това е свързано с делото Скрипал, възможно е британските следователи да търсят следи от нервнопаралитично вещество в салона и багажното отделение, предвид версията, че с този самолет във Великобритания може да е пристигнал отровителят с веществото, или че след покушението може да е излетял за Русия със същия самолет, посочва Би Би Си. Юлия Скрипал е пристигнала на гости при баща си от Москва на 3 март също с полет на "Аерофлот", но в този ден самолетът е бил друг.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!