Не е задължително британска медия да пише лошо за България. "Дейли мейл" публикува изключително забавен репортаж от посещението на английска журналистка във Варна и Златни пясъци. Тя сравнява мястото с Ривиерата и описва преживяванията си с чувство за хумор.

"Били ли сте във Варна? Нито пък аз. Това е в България, третият по големина град в бившия източен блок и основен морски курорт на страната. 

Немски и полски туристи са идвали в тази част на Черно море от десетилетия, но Варна сега иска да се отвори за британците - което обяснява защо ни посрещнаха така и защо са толкова развълнувани от пристигането на easyJet.

"Варна е толкова слънчева, колкото и Ница, плажовете са хубави, но във Варна всичко е на  една трета от цената, която бихте платили на Ривиерата", казва екскурзоводът. И вие можете да пътувате дотам със самолет от Великобритания за по-малко от £ 60 отиване и връщане.

Морето е топло и тъмно синьо, пясъкът е мек и златен, а шезлонгите са разположени в чисти редове, точно както във Франция.

А нощният живот е учудващо богат, поне през повечето време. Единствената голяма разлика е, че няма яхти. Снобите да не идват тук, ще им се стори твърде евтино. Цените са по-ниски от това,  което плащах в университета през осемдесетте години.
На първата ни вечер се скитаме по брега на града. Редица сгради в стил Арт Деко са превърнати в елегантни барове и клубове.

Всъщност градът има две лица. Самата Варна е място с готини клубове, хубави хора и много история; през годините градът е бил управляван от етрусите, римляните, османците и бюрократите от Желязната завеса. Курортите до града показват и другото му лице.Златни пясъци е най-големият и най-известният. Той е като село на брега на морето, построено през 50-те години от комунистическия режим на България, за да донесе на страната туристи с чуждестранна валута.

Сега вече е различно. Хотелите са елегантни и модерни. Това просто е най-добрата морска почивка, която открих в Европа.

И все пак, това не е френската Ривиера.

Ето защо. Една вечер отиваме в нощен клуб в центъра на града. На пръв поглед е страшно готино. Има няколко подиума с пет професионални танцьорки, оскъдно облечени.

Изведнъж се приближава мъж, облечен в мръсен гащеризон, с мазни мустачки, който застава под танцьорките и започва да се кълчи десет минути, преди някой да го спре и изведе навън. 

В Сен Тропе, ако отидете в нощен клуб, може би ще се срещнете с Леонардо Ди Каприо. Тук във Варна прекарах вечерта със Супер Марио."

Превод БЛИЦ