Управителят на Медицински център "Панацея" в София д-р Петър Свещаров е сред четирима задържани при акция на столичните антимафиоти срещу иманярска група, съобщиха разследващи.
Разследването започнало, след като от териториалното звено „БОП” – София достигнали до информация, че 46-годишният Емил Велков се занимава с незаконни археологически разкопки на територията на страната, както и с изкупуване и трафик на движими културни ценности зад граница, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на оперативната работа било установено, че Велков, който е криминално проявен, ръководи четиричленна иманярска престъпна група. В нея влизали 57-годишният Петър Свещаров - мамолог по специалност, 35-годишният Веселин Свещаров и 47-годишният Любомир Стоилов.

При извършените обиски на апартаментите на четиримата са иззети три металотърсача, лаптопи, записки за легенди за "съкровища", географски карти за местности, монети, апликация "човешко лице", върхове на копия, глинено гърне. От автомобила на д-р Свещаров с марка „Санг Йонг Рекстън” пък били конфискувани компактдиск с надпис „с. Гинци” и географска карта на местността. Антимафиотите открили и близо 100 000 евро в нает от лекаря сейф.

Засега на четиримата е наложено 72-часово задържане. Прокуратурата ще реши дали да поиска мерки за неотклонение "задържане под стража".