На 19 август 2003 година около 11.30 часа сутринта сребрист „Мерцедес” с регистрационен номер BB FN 888 (BB- от “baba” - в превод от турски “баща” , F – Фатик N - Найденов - б. а.), идващ от Бояна по бул. “България” и пътуващ за хотел “Хилтън”, спира на кръстовището с бул. “Гоце Делчев” на червен светофар.
В този момент по диагонал отдясно на луксозното возило набива спирачки тъмносин “Фолскваген Голф” с пълтно затъмнени стъкла. От него изскачат двойка маскирани мъже, въоръжени с автомати АК-47. Единият започва да стреля по задното стъкло на лимузината, а другият надупчва цялата й дясна страна. Целта на атентаторите е седналият на задната дясна седалка Филип Найденов, по-известен като Фатик.

Автоматите АК-47, или Калашников, са способни да произведат до 600 изстрела в минута, като стандартният пълнител има 30 патрона. Стрелбата по Фатик е продължила не повече от 10 секунди, след което килърите скочили във фолксвагена и шофьорът им потеглил с мръсна газ, правейки обратен завой по бул. “България” към Бояна.

Секунда преди това обаче Румен Желязков–Жабока - личният шофьор на Фатик, явно запазил самообладание, прави ляв завой и потегля с пилене на гуми по бул. “Гоце Делчев” към Военна болница. След минути пристигат там, но лекарите изваждат бизнесмена мъртъв от колата. На площадката пред болницата става кървава река, а пристигналите следователи преброяват над 30 дупки от куршуми по мерцедеса. На шофьора Румен Желязков, който също бил ранен, е оказана навременна спешна помощ и така била предотвратена смъртта му.

Но не за дълго


На 15 април в село Душинки, Брезник, е намерен трупът на бившия борец - с куршум в слепоочието и пистолет “Парабел” в ръката. Основната версия за смъртта е самоубийство.

Снимките на мерцедеса от онази трагична сутрин и до днес достатъчно очевидно разказват за кошмарната стрелба. Минути след нея цяла България започна да си задава въпроса: кой и защо се осмели да убие един от най-влиятелните герои на родния ъндърграунд?!

За властта на Фатик и неговото семейство до този момент се говореше шепнешком, а легендите за бизнес мощта му бяха пропити с приказки за тайни политически договорки, търговия с оръжие и каптагон и много разкази за наследството, оставено от баща му Исмет Тюркмен Шабан.

Всъщност обаче както днес, така и тогава имаше хора, които добре знаеха кой точно стои зад убийството на Фатик, въпреки че официалното разследване не стигна доникъде.

Знаещите и добре познаващите условностите, играчите и практиките в подземния свят смятат, че “присъдата” на Фатик идва от бившия съдружник в СИК Стоил Славов. За мнозина това може да звучи някак неуместно и неясно, но за онези, които в детайли познаваха двамата, техните отношения и бизнеси, няма съмнение, че именно самовлюбеният старшина от УБО е човекът, “поръчал” Филип Найденов.

Името на Стоил Славов е едно от най-малко споменаваните по време на “златните” години на СИК. Макар и да е един от основателите и главни участници във всички бизнеси на групировката, той винаги е стоял някак в сянка, а и за разлика от колегите си дори няма прякор.

Славов започва кариерата си в бившето Управление за безопасност и охрана /УБО/

или тогавашното Пето управление от ДС като най-обикновен старшина. Баща му Георги Славов години наред работи като персонална охрана и шофьор на несменяемия шеф на съветниците на Тодор Живков - професор Нико Яхиел. След 1989-а и самият Стоил Славов в продължение на няколко години работи като шофьор на известния бизнесмен Димитър Димитров, собственик на “Първа източна петролна компания”. След това се завърта около групировката “Аякс” на “Симеоновско шосе”, като впоследствие стига до най-високите ръководни постове на “Интрегруп енд партнерс” и “Интрепретролиум енд партнерс”. Във всички фирмени документи името му стои редом с това на братя Маргини, Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата, Дмитрий Минев-Руснака. Говори се, че именно Славов бил мозъкът зад големия финансов успех на групировката в търговията с петролни продукти. Запознати обаче твърдят, че ударите си той прави, след като всъщност измамва партньорите си, като дори краде няколко влакови композиции с цистерни петрол, които по-късно прехвърля за Сърбия въпреки наложеното ембарго върху страните от бивша Югославия.

Като цяло, с малки изключения, Стоил Славов успяваше да се опази встрани от скандалите, които перманентно избухваха около другите шефове на СИК, без обаче това да навреди на авторитета му сред сенчестите среди.

Така на пръв поглед всичко свързано със сикаджийския бос не даваше възможност за съставяне на връзка между него и застреляния през 2003 Фатик. Същевременно за никого не беше тайна, че Филип Найденов е близък със Славов и двамата имат общи бизнес дела. Но това в онези години беше напълно обичайно и едва ли имаше водещ ъндръграунд герой, който да не познаваше Фатю и да не се бе усукал около него с някакви бизнес оферти.

Факт е също, че макар и без много шум, Стоил Славов беше един от хората, които бяха привикани на разпит след убийството на Фатик. За мнозина причината за това остана напълно неясна, тъй като поне видимо двамата нямат допирни или конфликтни точки. Според запознати обаче нещата са били такива единствено привидно и публично.

Фатик и Славов още през 1994 година заформят съвместно една от най-печелившите схеми за правене на пари, която Филип Найденов бил наследил за експлоатация още от своя легендарен баща Исмет Шабан. Твърди се, че по това време двамата наново дават старт на бизнеса с каптагон, който само допреди революцията

бащата на Фатик е развил до изкуство

в полза на българската държава и ДС в частност. Според специалисти от този бранш, Славов поел частта с възстановяването на производството на каптагон в няколко български завода, докато Фатик отговарял за възстановяване на коридорите за пренос на стимуланта през граница и продажбата му в арабския свят. За пример, онагледяващ фантастичните печалби, произлизащи от този бизнес, днес служители на службите разказват, че производството на едно хапче е възлизало на 0.12 стотинки, докато цената му в страните на Близкия изток и арабския свят е варирала между 11 и 13 долара на бройка!

Така само в рамките на няколко години Славов с помощта на Фатик успява да възроди напълно един от най-успешните канали за трафик на каптагон и двамата успяват да продадат огромни количества в страни от Близкия изток.

Всичко вървяло доста добре в продължение на няколко години, докато безконтролният характер и крайното самолюбие на Славов не довели до конфликта между него и Найденов, завършил със смъртта на Фатик през 2003 година.

Според мълвата, в същия стил, както и с петрола, след няколко сделки Стоил решил да направи голям удар, като “изпържи” досегашните си арабски партньори, с които го бил свързал Фатик. Така според отлично запознати се стигнало до деня, в който босът от СИК

“извъртял” колегите си със сума, надвишаваща 20 милиона долара

Естествено, арабските партньори веднага се свързали с Фатик и поискали сметка за случилото се, тъй като именно той бил гарант по сделката. Той моментално разговарял със Стоил Славов и му поставил ултиматум, според който сикаджията или трябвало да възстанови взетите пари, или да компенсира измамените партньори със съответното количество каптагон. За изненада обаче Славов въобще не обърнал внимание на думите му, като дори заявил, че ако трябва, и Фатик ще попадне в групата на “извозените”.

След смъртта на Найденов много негови близки анализират действията и думите му от онези последни дни. Според повечето от тях, Найденов дори за секунда не е допускал, че бившият старшина Славов би могъл да му вдигне мерника. Фатю дотолкова бил убеден в своята недосегаемост и мощ, че и за миг не помислил, че Славов би могъл да се обърне към прословутата банда от наемни килъри от Костинброд, за която по-късно почти бе доказано, че стои зад убийството на Найденов.

Именно тази надменност му изиграва лоша шега

Само месец след скандала между двамата Фатик е убит.

Няма и половин година по-късно, след мощен взрив и Славов намери смъртта си в асансьора на сградата на “БулИнс” заедно с тримата си бодигарда. Говори се, че убиецът на енигматичния сикаджия е жив и до днес, а екзекуцията му е станала факт след мълчаливото съгласие на братя Маргини именно заради смъртта на Фатик.

Днес и двамата ъндърграунд герои са мъртви, но бизнесът, който ги вкара в гроба, е по-жив отвсякога. Затова и тяхната кръв едва ли ще остане последната, която напоява софийските улици в борба за наркомилиони.

Васил ПЕТЕВ

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ РАЗСЛЕДВАНИЯ И РАЗКРИТИЯ ЗА ЪНДЪРГРАУНДА В НОВИЯ БРОЙ НА "ШОУ", КОЙТО ИЗЛИЗА ВЪВ ВТОРНИК, 28 АВГУСТ