Преди два дни сайтът за фалшиви новини „Фрогнюз“ сътвори поредната си опашата лъжа, в услуга на фараона Цветан Василев. След като преди време вкара несъществуващи думи в устата на американския сенатор Джон Корнин, който уж бил направил изявление за процедурата по закона „Магнитски“ (от офиса на сенатора веднага опровергаха партенката на „Фрогнюз“ и я нарекоха „фалшива новина“), този път така наречената „медия“ вдигна топката и не се посвени да създаде измислица с участието на самия държавен секретар на САЩ Майк Помпео.

Според неподписан материал, зад който прозира агент „Академик“, както е по-известен собственикът на „Фрогнюз“ Огнян Стефанов, при посещението на Екатерина Захариева в САЩ основен въпрос за обсъждане на срещата й с Помпео бил този за налагането на санкции по закона „Магнитски“ срещу главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. Нещо повече, очаквало се резултатите да бъдат оповестени публично в началото на декември, като това били съобщили на „Фрогнюз“ „дипломатически източници“.

Тези „източници“ обаче за пореден път сочат не към дипломацията, а към бюрото на Цветан Василев в луксозния му хотел в Белград, откъдето същият командва платените си медийни слуги в България, а хора като Огнян Стефанов прилежно претворяват в „статия“ поредната  фалшива новина.

Официално съобщение от офиса на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, публикувано на страницата на Държавния департамент, разбира се опровергава и в този случай небивалиците на глашатаите на българския Бърни Мадоф.

В него говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науер изрично посочва, че Майк Помпео се е срещнал с българския външен министър Екатерина Захариева, като двамата са обсъдили единствено значението на двустранните отношения между САЩ и България, плановете на България за модернизиране на въоръжените сили и енергийната диверсификация като приоритет на европейската енергийна сигурност, както и глобални въпроси, включващи иранската програма за балистични ракети, значението на запазването на санкциите за Русия и техния общ интерес за постигане на стабилност, сигурност и просперитет за страните от Западните Балкани.
 


Факсимиле от официалното съобщение на Държавния департамент на САЩ
 

Разбирайки, че лъжите му закона „Магнитски“ и желанието да се представи за жертва на българската правосъдна система няма как да дадат резултат зад океана и че там подобна тема на практика не съществува, Цветан Василев от месеци е дал картбланш на „журналисти“ като Огнян Стефанов, Люба Кулезич, Соня Колтуклиева, Мирослав Иванов и Сашо Диков, да претоплят с измислици и инсинуации „процедурата Магнитски“ при всеки възможен повод, пък бил той и с „участието“ на американски сенатор или дори със самия държавен секретар на Щатите, както е в случая.

Но когато си способен нагло да се жалваш по закон, който е бил създаден за да санкционира нарушители на човешките права в Русия, а същевременно от години се опитваш да прехвърлиш откраднатите от КТБ активи за милиарди, именно на руски олигарси попаднали в забранителния списък на САЩ, то и поредната ти небивалица вече може да предизвика в обществото само съжаление.