Работилница за незаконно оръжие е била разбита от варненските полицаи при акция, проведена след вчерашната реализация, при която бяха задържани двама търговци на оръжие. Това обявиха на пресконференция днес шефът на полицията в морската столица комисар Димитър Димитров и районният прокурор на Варна Цветанка Гетова.
Акцията протекла след като в района на частната автогара вчера бяха закопчани варненец и добричлия, в момент на сделка за боеприпаси. Комисар Димитров обясни, че реализацията е плод на няколкомесечна разработка.

Задържаните мъже са 34-годишния К.С.А. от Варна и О.Р.Й. на 56 години от Добрич. Варненецът е продавал боеприпасите на добричлията. При претърсването в купувача са били открити 500 евро и 1500 лв. След ареста са претърсени четири адреса – два във Варна и два в Добрич. И на четирите места, едното от които е ул."Габрово" 43 във Варна, където живее варненецът, са открити множество боеприпаси и оръжия.

Претърсена е и вилата на родителите му в местността Перчемлията, където полицията се натъкнала на гараж, който бил пригоден за работилница за незаконно оръжие, както и за преправяне на газово оръжие в бойно. „Рекапитулацията от реализацията е, че са иззети повече от 350 патрона, различен калибър, един револвер, 3 пушки, 3 пистолета, 8 пълнителя, 2 заглушителя, няколко тротилови пресовки, една от които – с активиран капсул детонатор”, разясни комисар Димитров. Той добави, че готовата бомба е била унищожена на място от експерти на ДОТИ.

Шефът на полицията подчерта, че някой от иззетите пушки са с оптика. Към момента не ясно дали с иззетото оръжие са извършвани престъпления, но предстои експертиза да установи това. В къща в село Божурово, Добричко, която е свързана с купувача пък са открити пушка със сгъваем приклад и газов пистолет, преправен на боен. Цялата операция е била проведена под ръководството на Варненската районна прокуратура.

С прокуроско постановление двамата участници в сделката с оръжията са задържани за 72 часа. Добричлията вече е осъждан за незаконно притежание на оръжие. Многократно осъждан е и варненецът. Той е регистриран като криминално проявен още на 14 години. Първата от многото си присъди получава на 16 години.

Орлин Филиповски, БЛИЦ