Д-р Иван Димитров, след като е застрелял Жоро Плъха, е потърсил помощ от приятел, за да прикрие следите от престъплението. Той не е изявил желание да се обади дори на спешния телефон 112 .Това заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов на извънреден брифинг на прокуратурата в Пловдив.
„Изстрелът е произведен отгоре надолу, попаднал е отпред. Всичко това, което ви казвам, че няма противоправно поведение. След това той е позвънил на свой приятел за помощ. Тя се изразява в следното, заличаване на следите от местопрестъплението. Без да се обадят на 112.  Имаме изхвърляне и укриване на огнестрелното оръжие. Той е направил самопризнания как и по какъв начин се е сдобил с незаконно притежавания пистолет. Има и видеозапис, на който се виждат действията на обвиняемия след извършването на престъплението“, каза още Попов.  

„След това местопрестъплението се почиства с приятеля му. Има ново обаждане към друго лице. То укрива огнестрелното оръжие. И лелята на обвиняемия и неговият приятел, който му е помогнал, изрично молят обвиняемия да се обади на полицията.

След първоначалните действия му е  дадена възможност да обясни, дали е съучастник в стореното. Следва отказ. Първоначално е заявил, че не знае за какво става на въпрос. При претърсването на дома на обвиняемия са открити и други боеприпаси, за които той няма разрешение.

"При нападението на крадеца е нанесена прорезна рана на доктора с неустановен до сега предмет – метална тръба, табела или нож. Факт е обаче, от установен факт, видян и от камерите, че крадецът, простреляният е бил сам. Както е видно и от показанията от неговата съпруга, същият рецидивист е бил въоръжен за извършване на кражба – отвертка и нож, който е характерен и типичен. И отвертката, и ножът са били открити в дрехите на убития, без да са били извадени, каза още Попов.
 
"При тези факти, прокуратурата бива поставена да отговаря на въпроса защо е бил задържан, дори за 72 часа, задържания. При такива престъпления е необходимо да се извършат редица действия, да се съберат доказателства, и тогава да се говори. Чухме и други интерпретации на тема неизбежна отбрана. Дали има неизбежна отбрана ще се изясни в хода на едно достатъчно пълноценно разследване. Прокуратурата никога не се е крила. Тя говори тогава, когато има какво да каже. Не можем да търпим и упреците. Сега се надявам да бъдем чути. Бих искал да кажа следното: Дали законите са съвършени или несъвършени, не казва прокуратурата. Законите се творят в Народното събрание", каза още Попов.
 
"Аз не съм мишка, нито моите колеги са мишки, за да бъдем упреквани, че сме се скрили вчера. Заставам с името си, и подписа си, за това, което съм написал. Това не е под влияние на уличните протести. Не е под влияние на вашите писания, на всичките коментари, които се правиха. Въз основа на фактите, такива каквито са и каквито ви бяха казани, с името и подписа си съм преценил, че така нареченият доктор е извършил престъпление по член 119 превишаване на неизбежна отбрана. Много колеги се упражняваха по това, че е отбрана, а не самоотбрана. Ще му бъде повдигнато и обвинение за незаконно притежание на боеприпаси и пистолета, с който е убил Плъха", каза наблюдаващият прокурор Георги Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ