Направи ли ви впечатление, че последните знакови убийства у нас бяха извършени с оръжие малък калибър. Извергът Росен Ангелов, който изби цяло семейство от шест души, после се гръмна с малокалибрен пистолет “Берета”. Някъде писаха, че това било дамски пистолет, което не е вярно, но това е друга тема. Знаковият шеф на ВИС Георги Илиев навремето пак бе гръмнат на място, но от разстояние, разбира се, с малокалибрен флоберков куршум.
Примерите са много. Трябва да е ясно, че този вид боеприпас е много удобен за убийства, колкото и цинично да звучи. Макар, че малокалибрените оръжия се използват предимно за спортна стрелба, те са изключително опасни. Престъпниците отдавна са разбрали това и веднага са приели “на въоръжение” това средство, което убива безпощадно.

Малкият калибър е опасен дори на разстояние от 1,5 км. С флоберова пушка, с която кварталните хулигани стрелят по улични кучета и котки, може да се убие човек като нищо. Дори някои преработват въздушна пушка, предназначена за врабчета и гълъби, стреляща със сачми, в такава, която може да изполюва флоберков боеприпас. Някои от тези патрони може да са с усилен заряд, въпреки малкия си калибър и са т.н “магнум патрон”. Но нека уточним какво точно е “малък калибър”. В това отношение оръжейниците водят спорове, между експертите има разногласия, но обикновено за такъв се счита, когато вътрешният диаметър на цевта е под 6 мм. Някои експерти включват и небезизвестния .243, който отговаря на 6,14 мм.

Обикновено терминът “малокалибрена пушка” се асоциира с “флоберка”. Това е напълно разбираемо, флоберовият патрон .22 lr е най-разпространеният и най- ползваният боеприпас в света. Безспорно той е най-точният патрон. Затова масово разпространеното понятие за малък калибър е .22. Какви са предимствата на този боеприпас? Първо – много е евтин, което означава достъпен. Средната му цена е от 5 до 30 ст. в зависимост от вида и екстрите. Освен това при стрелба има минимален, почти нулев откат, което е много важно. Това означава, че оръжието, което го използва, с известни тренировки става изключително точно и смъртоносно. Освен това този боеприпас е сравнително безшумен, а това е едно от големите предпочитания на престъпния свят. Въобще с малокалибрено оръжие може да правите чудеса при известна упоритост и тренировки.

През 70 -те години руснаците разработиха малокалибрен куршум с изместена тежест, т.н. дебалансиран, за АК. Този калашник стреляше почти без откат и изключително точно. Бе като детска играчка. Но човек, уцелен от такъв куршум, нямаше шанс да оцелее. Защото оловото, ако ти влезе в рамото, да речем, ти излиза през корема, като разкъсва всички вътрешности в тялото. Докато войник, уцелен от стандартен куршум на автомат “Клашников”, има много голям шанс да остане жив. Имало е такива случаи- патронът те пронизва през бедрото и оставаш жив. Докато при малкия дебалансиращкуршум нямаш такъв шанс. Затова тези патрони са забранени с международна конвенция, като нехуманитарни. Което е парадокс, тъй като предназначението на всяко оръжие е да убива. Тънката разлика тук е дали ще умреш бавно и мъчително или бързо и по-безболезнено.

Трябва да отбележим, че разнообразието от малокалибрени оръжия е голямо. Става дума, както за пушки, така и за пистолети и револвери. По известни световно признати марки малоколибрено оръжие са пистолетите “Марголин”, Валтер – Р22, Берета, пистолетът на австрийската фирма ISSC модел M22, както и пушките “Валтер – G22”, стандартната флоберова пушка, автоматичната карабина “Колт – М4” и др. 

Източник: Труд