Висш полицаи най-вероятно е покривал убиеца на Геша в Борисовата градина. Това е една от версиите за забавянето на проточилото се повече от година и половина разследване, което доведе до задържането на Йоан Матев преди седмица. Според запознати по случая вече върви проверка, пише столичен ежедневник.
Целта й е да се разбере действително ли в полицията е имало къртица, която е снасяла информация на Матев и в същото време е осигурила чадър над него. Едната версия, по която проверяващите работят, е, че още в първите часове на убийството авторът на престъплението е разкрит.

Името му така и не се оповестява, тъй като бащата на Йоан Матев е бивш полицай и има връзки сред своите колеги, обясняват разследващи.

Другата версия, по която се работи, е, че още в първите часове на разследването ченгетата са действали непрофесионално, което затруднило разкриването на убиеца.

Назначената проверка трябва да отговори и на въпроса защо оръжието на убийството не бе открито повече от година и половина след жестокото престъпление.

Според официалната версия на разследващите ченгетата намират ножа в шахта на около 10 метра от мястото на убийството едва след като братът на Йоан - Марсел, ги насочва къде точно да го търсят. Проверката трябва разкрие дали се касае за немарливост в работата на полицаите, извършили огледа, или острието е било подхвърлено там малко преди да бъде извадено от дупката.

В същото време наяве излизат все повече детайли от шокиращото престъпление. Оказва се, че Йоан Матев е бил на 7 различни места, след като пробожда смъртоносно Геша. Обвиненият в убийството обикаля столичните улици повече от два часа с кръв по лицето, след което го измива пред погледа на няколко негови съученици в частната езикова гимназия "Езиков свят".

Подробна експертиза по делото е успяла да върне всяко действие на Матев секунда по секунда в часовете около убийството на Геша, обясняват разследващи.

"Да, тази експертиза показва по клетки от мобилните оператори къде се е намирал моят клиент в часовете преди и след убийството. Записите разкриват, че Йоан е спортувал в района. Това са само косвени данни. Те не доказват, че клиентът ми е физическият извършител на престъплението", категоричен бе пред изданието адвокат Станислав Гюров, ангажиран със защитата на Матев пред Темида.

Опитният юрист допълва, че разследването е в изключително ранен етап и след като прокуратурата и полицията приключат своята работа, е възможно да се появи друга версия по случая, дори друг убиец.

"Ще се въздържа от коментар по отношение на ножа на убийството, дали изобщо намереното в шахтата оръжие е това, с което е извършено престъплението. Назначена е ДНК експертиза, която трябва да даде категоричен отговор. Дали е подхвърлен там, това е въпрос, на който ще отговаряме в бъдеще", обяснява още адвокат Гюров.

Дядото и бабата на задържания Йоан са се залостили в жилището си в столичния квартал "Младост" след ареста му заради убийството на Георги. Възрастните хора прекратили и контактите със съседите, защото се притеснявали за всяка казана от тях дума да не навреди на внука им. Комшиите забелязвали пенсионерите да излизат сутрин рано на прибежки от апартамента си, за да отскочат до близките магазини или да изхвърлят боклука си. Любопитните съседи забелязвали вече празни бутилки от алкохол в торбите с отпадъците.

Допускат, че бабата и дядото са посегнали към спиртните напитки за утеха след преживения шок от ареста на внука им.