Нови синтетични наркотици постоянно заливат пазара у нас. Много от тях лесно могат да се поръчат по интернет. Най-уязвими са подрастващите, защото синтетичната дрога може да бъде намерена в сайтове, където законно се предлагат модерни стоки за младите хора, съобщава БНТ.

Новите синтетични дроги се предлагат като алтернатива на съществуващите наркотични вещества. Най-често това са имитации на марихуана, кокаин или амфетамини. "Те обаче не се продават като наркотици, а се замаскират като ароматизатори за стая, билкови смески за пушене, соли за вана и всякакви други наименования, което позволява да се заобиколи контролът на наркотичните вещества", казва Борислав Станчев от Дирекция “Превенции” в Община Варна.

Информация за новите дроги може да бъде намерена в социалните мрежи. 

Сериозният проблем е, че тези наркотици могат да отключат параноични и агресивни състояния. " Много често тя се продава като, примерно хората си купуват екстази и си мислят, че са си купили таблетка с екстази, но вътре няма активното вещество, а има нов вид наркотици. Тъй като те не знаят какъв е ефектът и никой не знае предварително какъв ще е ефектът, могат да вземат по-голямо количество, което да доведе до тежка интоксикация, а понякога и до смърт", казва още Станчев. 

Синтетичните наркотици са все по-евтини и по-достъпни за младежите. В дискотеки и по концерти това е въпрос на 5 до 10 минути максимум. Притеснителен факт е, че долната възрастова граница на децата, опитали марихуана, амфетамини, екстази и алкохол, вече е 12 години, разкрива още Станчев.