Млад мъж е бил пребит, блъскан и унижаван от полицаи без никаква причина късно снощи. Това разказва пред БЛИЦ потърпевшият Вилиан Сотиров. За няколко часа той преживява истински ад, потънал в болка и паника.

Вилиан живее в Дания и се прибира в Добрич при роднините си за празниците. Вчера вечерта излиза с доведените си братя из Добрич. На прибиране вкъщи колата, която е шофирана от едното момче, засича друга и леко я одрасква. На място веднага идва полиция, която установява, че шофьорът на колата, в която е Вилиан, е пил алкохол.

„Прибраха и тримата с мотив, че шофьорът е пил алкохол и трябва да пише показания в 1-во РПУ. Заведоха ни и тримата, нас двамата ни оставиха навън, приехме всичко спокойно, защото това са нормални неща.
Минаха 30-40 минути, час, два, малкият брат се притесняваше и реших да питам полицаите какво се случва. Съвсем любезно помолих за информация. Единият от полицаите започна да се държи супер грубо, каза ми – махай се, изчезвай, тарикат.

М Иванов – по-късно разбрах, че така се казва, започна още отвън да се държи лошо с мен, дойде и ме вкара в полицията. Каза, че трябва да стоя прав с вдигнати ръце, все едно съм наказан. Отказах, той започна да ме удря по главата, в паниката дори не усетих, хвана ми качулката, дръпна ме назад и ме удари силно в стената, осъзнах, че ми тече кръв и съм си сцепил веждата. Питах го – кръв ли ми тече, той започна да се смее и да ми се подиграва“, разказва Вилиан Сотиров.Все пак, притеснени от състоянието на момчето, полицаите  го откарват до болница за преглед. Там вече младежът се срива. „Полицаите явно познаваха лекарите, говореха си на ти, започнаха да ми се смеят, поисках вода, донесоха ми една пластмасова чаша и казаха, че това ми е дажбата. Когато помолих за още, се изгавриха и ми донесоха вода в… спринцовка“, разказва пред БЛИЦ Вилиан. От ужас, той получава тремор, започва да се тресе целият, моли за помощ, но никой не му обръща внимание. Не му дават и да се свърже с баща си, за да му обясни какво се случва.

Накрая все пак полицаите се принуждават да пуснат мъжа на свобода, виждайки, че нямат основание за задържането му. Преди това предявяват обвинение в хулиганство.

Вилиан си е изкарал съдебно удостоверение, от което е видно, че е преживял силна болка и страдание. Признава, че се е решил да потърси журналистите, защото не иска това да се повтори с други хора.

Това е пореден случай на полицейско насилие в Добрич. Само преди дни известният диджей Теди Джорджо попадна в болница след сблъсък с ченгета, а прокуратурата в Добрич образува досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда. Според медицинското свидетелство той има тежко мозъчно сътресение, две счупени ребра и много подутини и видими отоци.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ