Служители на "Фискален контрол" на Териториалната дирекция на НАП в Пловдив са задържали и иззели 6 456 кг стоки - кафе, безалкохолни напитки, козметика и перилни препарати от фирма "с рисково поведение". Това съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

Дружеството е следено от Агенцията след като е определено като "рисково" след като за периода от регистрацията по ЗДДС - декември 2015 г. до февруари 2017 г. е подавало нулеви справка-декларации. Фирмата е декларирала покупки в особено големи размери, но не и продажби, не притежава дълготрайни материални активи и няма регистрирани фискални устройства, уточниха от пловдивската дирекция. Задържаната стока с висок фискален риск, от 309 кг кафе, е обявена за изоставена в полза на държавата, тъй като не е предоставена банкова гаранция и определената сума не е постъпила по сметката на ТД на НАП Пловдив в определения срок.

На дружеството е насрочена ревизия. Останалите над 6 тона стоки са задържани от дирекция "Събиране", като обезпечение. Звеното "Фискален контрол" в НАП е пресекло опит за реализиране на територията на България на 21 тона течен яйчен жълтък без сертификат, се казва още в съобщението на пловдивската дирекция. При проверка на товарния камион, превозващ стоката, служителите на Агенцията са установили, че липсват документи за произхода и годността на жълтъка.

Фискалните агенти са пломбирали камиона и са сигнализирали служители на Българската агенция по безопасност на храните. Заради липсата на сертификат, здравните инспектори са наложили възбрана на стоката.