Бургаският общински съветник от БСП Бенчо Бенчев - Бенката, който миналото лято бе арестуван в Турция като ятак на укриващия се от родното правосъдие и издирван от Интерпол несебърски мафиот Димитър Желязков - Митьо Очите, се е обърнал срещу приятеля си гангстер и тайно е подпомагал прокуратурата, осигурявайки й свидетели срещу Морския Ал Капоне, твърди "Уикенд".

Този упорит слух циркулира в ъндърграунда. Преди 2 седмици Очите най-после бе екстрадиран в България от Турция, където прекара 7 месеца в затвор в Истанбул. 

До задържането на Желязков в южната ни съседка се стигна дни, след като членове на неговата кримиорганизация в Бургас, Несебър и Слънчев бряг бяха арестувани, но самият той успя да се измъкне, отпрашвайки за Солун. От Гърция Желязков бе прекаран тайно до Истанбул в мерцедеса на общинаря мултимилионер Бенчо Бенчев. 

Цялата компания обаче бе задържана от турските антимафиоти в 5-звездния истанбулски хотел "Рамада". В турския затвор бе въдворен само Митьо Очите, а неговият ятак и благодетел Бенчев се прибра в страната, за да бъде арестуван за укриването на обявен за национално издирване престъпник.

Ако се вярва на мълвата, разпространявана от не един и двама представители на ъндърграунда, зърненият бос и бургаски общинар Бенчо Бенчев, използвал ползотворно отсъствието на Митьо Очите, за да се обърне срещу него. Бенчев, който бе разследван като част от организираната престъпна банда за рекет на Желязков заради факта, че притежаваше 30% от свързаната с Морския Ал Капоне охранителна фирма "Аркус Сигурност", в крайна сметка отпадна от списъка с обвиняеми, макар срещу него да бяха събрани достатъчно доказателства. 

Според слуха, който битува в ъндърграунда, Бенчев изтъргувал амнистията си чрез тайно сътрудничество със Специализираната прокуратура. 

"Бенчо Бенката е осигурил трима защитени свидетели на прокуратурата срещу Митьо Очите. Двама от тях са Георги Асенов и Димитър Илиев, които са бивши служители на Желязков и са отговаряли за събирането на рекета от собственици на заведения и кафе автомати в Слънчев бряг", твърди запознат с предстоящия съдебен процес срещу Желязков.

Според думите му криминалистите успели да спечелят Бенчев на своя страна, след като го заплашили, че ще му повдигнат обвинение за пране на пари от дрога и рекет. Пред угрозата имуществото и фирмите му да бъдат запорирани, той избра да предаде Очите, категоричен е източник, цитиран от "Уикенд".

Думите му се потвърждават косвено и от справка в Търговския регистър, където е видно, че Бенчо Бенчев пробва да заличи документалната си обвързаност с Митьо Очите, напускайки охранителното дружество "аркус Сигурност Бургас".