Издирваният с червена бюлетина от Интерпол Евелин Банев, по-известен като Брендо, беше арестуван днес в Созопол. Задържането му е част от анонсираната в събота от вътрешния министър Цветан Цветанов акция срещу "кокаиновите крале на прехода". Очаква се всеки момент срещу Брендо да бъде повдигнато обвинение за пране на пари.
БЛИЦ припомня разкритията за финансовите далавери на Евелин Банев и близките му, които колегите от в. "ШОУ" направиха още през 2010 година.

Евелин Банев винаги е успявал добре да прикрие следите си. Независимо че е разследван за трафик на наркотици, пране на пари и прикриване на данъци, той е излизал чист от всички обвинения. Слабото звено по веригата в случая са Моника и баща й Александър. Двамата вече са били разследвани няколко пъти за пране на пари.

Сметки в 29 банки

На 9 март комисията Кушлев запорира цялото имущество, което се води на името на Моника Добринова. Според изпълнително дело срещу съпругата на Брендо тя трябва да заплати и обезпечение върху 250 дружествени дяла във фирмите “Б. М. А. Трейдинг” и “Кредо интернешънъл”. Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, налага запор и върху сметки в 29(!) банки в страната и чужбина на обща стойност 22 113 550 лева. Запорирани са и средствата, които се водят на името на Александра и Лара Баневи – двете дъщери на Брендо.

Пак на 9 март комисията “Кушлев” налага запор и върху имуществото на Десислава Дишлиева и дъщеричката й Дарина. Възбрана има и по имотите на Ана Добринова – тъщата на Брендо, както и за всички обекти и средства на “Александър експорт импорт Добринов и сие”. Общата стойност на иска е за 18 336 994 лева.

Многоимтната фамилия

Според източници на “ШОУ” от прокуратурата основната дейност по превъртане на финансите от фирмите на Брендо и бившата му съпруга Моника се е извършвала от Александър Добринов – Бицианито. Той се прочува като вносител на известната марка дрехи, покрай това получава и прякора си. В момента, също като зет си, Добринов трупа пари от строителство. Фамилията стопанисва и управлява и един от най-лъскавите столични хотели – “Света София”, който се намира на ул. “Пиротска”. Също както и във “Фльор”, полицейско присъствие е имало и в “Св. София” по време на акция “Недосегаемите”. Проверка в имотния регистър сочи, че хотелът е собственост на “Александър експорт импорт Добринов и сие”, в която тъстът на Брендо има 50% участие.

Освен този хотел фамилията на Добринов има още няколко обекта. Тя стопанисва “Апартмент хаус”, “Витошка”, който се намира също в центъра на София, и хотел “Александър палас” в Драгалевци.

“Перлата” в короната на Брендо и съпругата му обаче е хотел “Фльор”. Само в обзавеждането му са вложени милиони левове. Всички мебели са дизейнерски, внесени от Франция и Италия. Запознати с битието на фамилията твърдят, че всъщност хотелът е дело на Моника Банева. Тя държала да проконтролира изцяло строежа и етапите по обзавеждането на луксозните стаи. Покрай акция “Недосегаемите” обаче разследващите фокусират вниманието си и върху парите, минавали през хотела. “Усъмнихме се, когато установихме, че месечната издръжка на хотела излиза на милиони левове. При направените разчети се оказа, че това не отговаря на истината. В момента проверяваме и останалите обекти, които се водят на името на фамилията”, разкри още пред “ШОУ” източник от прокуратурата.

Според груби изчисления Евелин Банев е инвестирал над 20 милиона евро за последната година в строителство. Службите имат подозрения, че част от парите са на братя Маргини, а други са от международен наркотрафик

Опасни връзки

Името на Брендо нашумява покрай разстрела на бившия му съдружник Константин Дишлиев, собственик на „Прайвит файнънс юнион". Той беше убит през май 2005 г. на излизане от ресторант “Тадж махал” в столицата. По това време Дишлиев и Брендо са женени за сестрите Моника и Десислава. Въпреки че са роднини, двамата са във влошени отношения. Нещо повече – малко преди да бъде убит, Дишлиев споделя с майка си, че Брендо е отправял заплахи за живота му.

Друга версия на полицията свърза разстрела на Константин Дишлиев с провален трафик на кокаин. Седмици преди убийството испанската полиция залавя яхта с 819 кг кокаин и още 137 кг в квартирата на контрабандистите заедно с голяма сума в евро. Тогава висши полицаи заявиха, че Евелин Банев е близък със задържаните и пере пари от кокаина в Испания, а убийството на Дишлиев е предупреждение към него заради провалената пратка.

Името на Дишлиев се свързваше най-вече с фирмата "Прайвът файнънс юниън" (PFU), която отпускаше кредити само срещу лична карта. Тя е основана от Константин Дишлиев, баща му и брата на Брендо Симо Карайчев.

Покрай аферата с кокаина и “Прайвът файнънс юниън” започна разследването срещу Евелин Банев за пране на пари. Той е обвиняем в аферата заедно с брат си Симо Карайчев, бившата си съпруга Моника Добринова и нейната сестра и вдовица на Константин Дишлиев - Десислава Дишлиева. Срещу тях е повдигнато обвинение за пране на пари и участие в организирана престъпна група. Разследването срещу семейството започва в началото на 2006 г. по отделени материали от разследване срещу Константин Дишлиев от 2004 г.

Прокуратурата обвинява Банев, че е "изпрал" два милиона евро, за които се твърди, че е превел чрез банковата сметка на бащата на Константин. Срещу Брендо има и обвинение за организиране на престъпна група заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния Константин Дишлиев, и братът на Брендо Симо Карайчев.

През април 2007 г. съдът наложи арест на Банев, а пет дни по-късно в дома си беше убита Йорданка Запрянова - свекърва на Дишлиева. Запрянова, чийто син Константин Дишлиев също беше убит преди това, беше смятана за основен свидетел срещу Брендо и снаха й.

Отмъщение от гроба

Малко преди да умре, Йорданка Запрянова обвинява снаха си Десислава, че е имала интерес от смъртта на сина й. Тя дори твърди, че Десислава и Брендо са участвали в престъпна схема, чрез която са успели да източат парите на Константин и да превземат имуществото му. Според Йорданка Запрянова Евелин Банев и Десислава са имали интимни отношения и това също е станало повод за очистването на Константин Дишлиев.

Обвиненията на Йорданка Запрянова не са доказани и до днес, но е факт, че с течение на времето Десислава успява да завърти на свое име някои от най-печелившите фирми на покойния си съпруг, както и да изтика съдружниците му от тях. Справка в ДАКСИ показва, че в момента тя е едноличен собственик в “Пам пропърти”. Фирмата стопанисва повечето от магазините в Студентски град, собственост на "ПАМ пропърти" е и сградата на ул. "Екзарх Йосиф", в която е офисът на “Прайм асетс мениджмънт”.

“Страх ме е, че ако продължа да свидетелствам срещу Евелин Банев и фамилията му, мога да се простя с живота си”, това споделя Йорданка Запрянова два дни преди да бъде убита. Разговорът е воден със столичен прокурор, който участва в разследването срещу Брендо, Десислава и Моника. Пред свои близки и приятели тя твърди, че прокобата над семейството й започва да тегне, след като синът й се свързва с двете сестри. “Тази Десислава му провали живота. Ако нещо се случи с мен и умра, ще й отмъстя и от гроба”, повтаряла често Йорданка Запрянова.

Мария НИКОЛАЕВА