Нов протест за справедливи и тежки наказания за обвинените за убийството на Николай Радев-Отвертката ще има пред Окръжния съд в Кюстендил (ОСК) във вторник. Роднини и приятели ще се съберат пред сградата 45 минути преди старта на процеса в ОСК, съобщава „България днес”.
Повече от месец преди началото на делото почерненото семейство призова за подкрепа в социалната мрежи всички съпричастни да дойдат пред Съдебната палата в Кюстендил, за да изразят своята солидарност и подкрепа към близките на убития.
"Повече от две години близките му са принудени да чакат, да чакат промяна, да чакат развитие и сега вече всички ние имаме надежда! Вярваме в това, че съдебната система ще работи справедливо, вярваме че процесът ще приключи бързо и с най-тежките присъди за виновните!", написаха роднините на погубения Радев от Дупница.

28-годишният мъж бе прободен смъртоносно при скандал със стоматолога Владимир Карастоянов и синовете му - Иван и анестезиолога Николай, на 11 март 2014 г. Причина за мелето в заведение "Колата" стана Владимира, дъщеря на д-р Николай Карастоянов. Тя се оплакала на баща си, че Радев й досажда. Той пристигнал с брат си и баща си в бара и след скандал се стигнало до убийството на Отвертката, бившия ММА боец и някогашен гард на изчезналите дупнишки мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви.

За убийството на подсъдимата скамейка ще се изправят тримата Карастоянови. 51 свидетели и 20 вещи лица са призовани да дават обяснения пред съда. Поне седем заседания ще са необходими, за да бъдат изслушани те, за да стане ясно кой точно е нанесъл фаталния удар с нож в тялото на жертвата.

След почти двегодишно разследване държавното обвинение в Кюстендил внесе обвинителен акт в съда срещу лекарската фамилия от Дупница. Според прокуратурата дупнишкият стоматолог д-р Владимир Карастоянов и синовете му Николай и Иван трябва да отговарят за смъртта на Отвертката. Тримата са обвинени за предумишлено убийство на Николай Радев. В случай че бъдат признати за виновни, те могат да получат до 20 години затвор.

До последно извършителите се хвалели из Дупница, че ще се спасят от пандиза, разказват местни. По съвет на адвокатите си Карастоянови поддържаха тезата, че смъртта на Отвертката е резултат от нелепа случайност. Според версията на Карастоянови младият мъж е прободен фатално от счупената витрина на заведението, през която паднал при разправията с тях.

В крайна сметка тезата им е оборена от експертизите по делото. Една от основните улики за вината им е анализът на видеозаписа от камерите в заведението. На него се вижда как синовете Николай и Иван Карастоянови си подават "предмета на престъплението". Според експертите това е нож, дълъг 12 сантиметра. С него Николай Радев е прободен в областта на черния дроб. Именно получената рана става причина за смъртта на младия мъж. Според прокуратурата анестезиологът Николай Карастоянов е нанесъл смъртоносния удар с ножа, като за съучастници и помагачи са посочени брат му Иван и баща им Владимир. По ирония на съдбата тежко раненият Радев издъхва в ръцете на обвинения за убийството му - анестезиолога д-р Карастоянов. Във фаталната нощ медикът е единственият дежурен реаниматор в местната болница. "Въпреки предприетите реанимационни мероприятия от обвиняемия и неговите колеги Радев изпаднал в хеморагичен шок, в резултат на което настъпила и смъртта му", пише в обвинителния акт.

До момента не е открит ножът, с който е убит Николай Радев. Предполага се, че хладното оръжие е изхвърлено в някой от водоемите край Дупница. На записите от охранителните камери се вижда как веднага след клането Иван Карастоянов изскача от заведението. В ръката си той носел проблясващ предмет, подобен на нож. След като излиза от бара, Иван се качва на колата си и изчезва в неизвестна посока. Предполага се, че именно той е изхвърлил една от най-важните улики на място, където трудно би могла да бъде намерена.