На железопътната гара "Сен Шарл" в Марсилия вчера е арестуван 48-годишен български гражданин с електрически материали, които може да се използват за изработване на взривно устройство, заяви прокурора Ксавие Тарабьо.

Арестът на задържания е бил удължен с 24 часа. Както БЛИЦ писа той е бил идентифициран късно следобед.

"Има досие за опит за убийство и ще бъде преследван от правосъдието за това", добави прокурорът. 

Първоначално заподозреният заявил, че е чеченец и говорел на руски. Според пръстовите отпечатъци се оказало, че е българин. Той е арестуван за "съдружие със злосторници с цел подготовка на престъпление".

Полицията се опитва да изясни какви намерения е имал мъжът. "Странното му поведение" направило впечатление на пътничка, която подала сигнал на военните, патрулиращи на гарата.

След ареста гарата е била затворена за 4 часа, за да могат сапьорите да си свършат работата. Намерената у българина електрическа и електронна техника "сама по себе си не е опасна", но "е можела да се използва за изработване на взривно устройство", добави прокурорът.

След ареста на мъжа кметът на Марсилия Жан-Клод Годен каза, че е осуетен атентат, но по случая не е сезиран отделът за борба с тероризма към парижката прокуратура.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!