Николай Йовев е един от тримата арестувани за атентата в Сандански, съобщи Балканмедия. 22-годишният Йовев е известен като един от най-радикалните националисти в Югозапада.
Николай, който е от село Микрево, е активист на движението “стрейт-ейдж”. На 29 септември миналата година Йовев беше пак арестуван след протестното шествие в Благоевград, организирано в съпричастност на загиналите двама младежи в Катуница. След шествието Йовев, станал популярен като човека с мегафона, заедно с други 13 от протеста пребиха баща и син роми, случайно изпречили им се пред погледа в късната вечер. Той беше освободен след 72 часа арест и глобен с 1000 лева за хулиганство.

Припомняме, че по-рано днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи на пресконференция, че четирима души са задържани за 72 часа за съпричастност към взрива в Сандански. Експертиза е доказала съответствие на химическия състав на взривното вещество с натривки, взети от ръцете и дрехите на задържаните. Само един от задържаните е дал съгласие за изследване с полиграф. Няма политически елемент при мотивите за взрива. Той е изцяло по криминални подбуди, уточни министърът. Има данни, че двама от задържаните са съпричастни към инцидент по Великден, когато в ромската махала на Сандански е била хвърлена самоделна бомба.

Представители на националистически организации алармираха вече, че циганите в Сандански са издирвали роднините на арестуваните и се подготвяли да им запалят къщите. Във Фейсбук започна вече организация на контрадействия в тяхна защита. И четиримата арестувани са от района на Сандански.

Припомняме, че на 29 юни 2012 г. в центъра на Сандански около 05:55 часа избухна взрив, близо до офиса на "Евророма". При взрива беше тежко ранен 59-годишния Малин Илиев, който е с реална опасност за живота и бе транспортиран в София.