Ислямският проповедник Ахмед Муса, съден за радикален ислям, излезе от ареста след три години зад решетките. Съдът го пусна на свобода срещу 7500 лева гаранция. Според прокуратурата той и останалите 13 подсъдими са проповядвали религиозна омраза и идеите на ИДИЛ, съобщава Нова телевизия.

Ахмед Муса беше посрещнат в ромската махала в града като герой. Хората казват, че не е терорист и че обвинението срещу него не отговаря на истината.

Съдът в Пазарджик махна белезниците на Муса, след като адвокатът му представи квитанция с платената гаранция. Парите са събрани в джамията в Пазарджик от близки сподвижници на Муса.

Преди да стане мюсюлманин, той е бил ревностен християнин към евангелската църква. Приема исляма в Австрия, бил и на обучение в Египет. През 2005 г. е осъден условно от Пазарджишкия окръжен съд за членство в забранена ислямска фондация и проповядване на халифат. През 2014-а при акция на ДАНС бе задържан заедно с 13 сподвижници за проповядване на радикален ислям. Според прокуратурата те са проповядвали идеи на ИДИЛ.

Видеозаписи, гледани в съда, разкриват Ахмед Муса и сподвижниците му да общуват с двама души, за които се твърди, че са участвали в бойни действия на ИДИЛ. Твърди се, че те са отсядали в пазарджишката махала.

Според защитата на Муса и неговите близки тригодишният арест е предварително изтърпяна присъда.

Още преди да види близките си, Ахмед Муса присъства на обедната проповед в джамията.

„Аз съм невинен и цялото дело беше основано на инсинуации”, казва самият той.