Съд в Есекс осъди 25-годишен гражданин на Румъния от цигански произход на 6 години затвор за изнасилването на 12-годишно девойче, съобщава The Independent, Мъжът, който живеел с момичето като с жена, е бил задържан през април. 

Тогава полицаи спрели колата му, в която били бременната му "жена" и още 2 деца. Когато стражите на реда обискирали жилището му, открили там малка стая с двойно легло. Станало ясно, че сватбата с девойката, също от цигански произход, се е състояла нелегално в Румъния. 

Адвокатката на подсъдимия Лаура Кеньон настоявала, че циганите в тази страна са подложени на преследвания, а мъжът е постъпил в съответствие с традициите на своя народ, но съдията не се трогнала от тези доводи и изтъкнала, че както във Великобритания, така и в Румъния минималната възраст за сключване на брак е 16 години. 

"Сексуалната връзка с дете е незаконна, а тук става дума за 12-годишно момиченце и няма значение какви са обичаите в други страни. Децата трябва да бъдат защитавани както от другите, така и от самите тях", подчертала магистратката. 

The Independent съобщава още, че момичето се е върнало в Румъния и трябва да роди след няколко седмици. Мъжът се надява да се върне при нея, след като излезе от затвора.   

Превод: БЛИЦ