Пастир въстана срещу определената от шефа му надница от една щафета салам, един хляб и 5 лв. на ден и реши да го накаже, като му задигне колелото. Велосипедът бил електрически и струвал 660 лв.. Крадецът го продал на първия проявил интерес ром срещу 20 лв. Скромната печалба обаче ще му коства 2 години в затвора, защото е осъждан многократно и преди, в два от случаите също за кражба.
Мъжът излязъл от затвора в края на 2012-а. На 17 август 2016-а се цанил да гледа кравите на фермер от карловско село. Още първа вечер, която прекарал в обора, решил, че договореното заплащане в храна и дребна сума пари е крайно несправедливо и трябва да напусне.

Рано сутринта си тръгнал, но видял облегнат на един парапет велосипед и го подкарал. Стигнал с колелото до село Гъбарево в община Павел баня и там го изтъргувал, пише "Марица". 

След като бил заловен и изправен пред Карловския районен съд, признал изцяло вината си и обявил, че се разкайва. По тази причина присъдата му намалена от 3 на 2 години.

Според най-новият индекс, изготвен от експертите от британската компания "Вериск Мейпълкрофт" и включващ 198 държави, Европейският съюз е регионът в света, където случаите на т. нар. съвременно робство са се увеличили най-много през тази година. Румъния, Гърция, Италия, Кипър и България са страните от Европейския съюз, където най-много се използва робски труд.