Искам по-лека присъда, 89 месеца в затвора са много! Обжалвам пред Върховния касационен съд. Това е решението на 19-годишния кърджалиец Нурсен Христов, след като Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата на Окръжния съд в Кърджали.
Магистратите осъдиха Нурсен Христов, който уби 30-годишния Махмуд във войната между две фамилии, на лишаване от свобода за 7 години и 5 месеца. В момента Нурсен е в затвора в град Враца, пише 24rodopi.com.

Четири часа бяха необходими на състав на съда в Кърджали, за да даде присъда, близка до максималния размер за убийство, извършено от непълнолетен. Нурсен поиска съкратено съдебно производство. Той призна изцяло фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и по този начин редуцира с 1/3 присъдата си, коментира тогава адвокат Георги Белев. За престъплението тийнейджърът можеше да получи максимално 12 години затвор или 8 лета зад решетките след редукцията.

Нурсен Христов застреля с преправен газов пистолет 30-годишния Махмуд Х. в района на пазара в Кърджали на 8 февруари 2016 г. 17-годишният тогава ученик възпроизвел три изстрела, единият от които бил фатален за Махмуд.

Според прокуратурата, Нурсен е действал в съучастие като извършител с Шукри М., последният действащ като подбудител и помагач, по начин и със средство, опасни за живота на мнозина. Нурсен Х. е разполагал с два преработени в бойни сигнално-газови пистолети и боеприпаси за тях, които е получил от роднината си Шукри М., известен с прякора Кочана. Последният пък се лекуваше от рак в болница в Холандия. Часове преди началото на делото обаче, стана ясно, че 37-годишният Шукри М. е починал в лечебното заведение в Холандия.
 

Причина за убийството е конфликт между две фамилии заради заживяването на млада жена от единия род с млад мъж от другия род.

„Уплаших се, че аз и майка ми ще пострадаме. Тези хора са лоши, могат да ни запалят къщата. Знаех, че пистолетът е газов и няма да го убия. Исках да го уплаша, само да падне. Избягах после от страх, а не защото исках да се скрия”, това е заявил пред разследващите Нурсен.

Той ще трябва да плати кръвнина на роднините в размер на 125 000 лева.