Намеса в наркотеритории е една от основните версии за убийството на Кирил Кирилов – Шкафа от групата на “Наглите”. Малко преди да бъде убит, той е започнал да играе в комбина с приятеля си от затвора Веселин Христов – Кубинеца. Притиснат от нуждата за пари, Шкафа се е опитвал по всякакъв начин да се вклини и да намери нов начин за припечелване.
Източници на “ШОУ” от обкръжението на Кирил Кирилов разкриват, че той е бил изключително притеснен през последните седмици и е търсел всякакви варианти да спечели повече пари, за да се изтегли извън страната.

В началото на март Кирил Кирилов се свързва със свои роднини в Испания и проучва каква е възможността да замине там, разкриват още близки до него. От Мадрид той е имал намерение да се изтегли към някоя от държавите, която няма спогодби с България за екстрадиране на издирвани престъпници.

Полицаите предполагат, че Шкафа пада жертва покрай скандала на Кубинеца с някогашния му шеф Милен Даврански – Катерицата. Бандитът е познат още и като дясната ръка на Стефан Бонев – Сако. Седмица преди Шкафа да бъде нападнат, полицаи провеждат акция “Чук”, която цели да удари дилърите на средно и по-високо ниво. В ареста влизат Стефан Бонев – Сако, Катерицата, Весо Черния и Кубинеца. В съдебната зала обаче се стига до

неочакван обрат

Оказва се, че Кубинеца се е споразумял с прокуратурата и е разкрил с подробности наркомрежата на Сако, Черния и Катерицата.

Заплахи за живота на Веселин Христов и хората му са отправени още в съдебната зала. Изненадани от предателството бандити не се стърпяват и започват да крещят:

“Аз съм вдовец, ще го направя и него вдовец”

заканва се един от задържаните.

„Не искам да сядам до този доносник. Предател! Нас ни натопи, ще гнием в ареста, а той ще се измъкне”, крещи друг.

Веселин Христов е единственият от цялата група, който успява да се измъкне от решетките и е пуснат под домашен арест. Сред заподозрените в предателство е и Кирил Кирилов – Шкафа, който пък минава за едно от най-доверените лица на Кубинеца. Ден след акция “Чук” той забелязва, че черният джип “Хюндай”, който го следи от известно време, вече не спазва дистанция и прави наблюдението явно. Едва тогава Шкафа споделя с адвокатката си, че се чувства притеснен за живота си.

“Страхуваше се, че го следят хора, които не познаваше и не знаеше защо. Освен това, едно такова проследяване би следвало да е по-дискретно. Когато забеляза и хора, които по външен вид и по поведение са различни от това на полицейски служители, тогава започнаха притесненията”, коментира адвокатката му Йолинка Станева.

Дилетанти или професионалисти?

Според информация от МВР Кирил Кирилов има среща с приятеля си Кубинеца и във вечерта на убийството. Преди това той е на разходка с приятелката си Соня, изпраща я и казва, че ще се прибере след половин час. Нападателите го причакват пред блока му в “Младост”, където живее от скоро. След като чува изстрелите, Соня вика Бърза помощ. През това време Шкафа прави последното си телефонно обаждане – звъни на Кубинеца. Не е ясно какво са си казали двамата, но разговорът е засечен от МВР. Именно връзка на Киро с един от хората, сочени като предателите на Сако и Катерицата, е причината ченгетата да тръгнат по версия, че нападението е заради намеса в наркотеритории. Тази теория бе потвърдена и от главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Според криминалисти убийството е извършено непрофесионално, почеркът се отличава от действията на опитни килъри . Смята се, че нападателите са искали по-скоро да сплашат Киро Шкафа. Бандитите са се прицелвали в краката на мишената си. Изстреляни са десет куршума, но едва три от тях попадат в тялото. Единият засяга фатално артерия под слабините и Кирил Кирилов получава масивен кръвоизлив. Макар и да са видели, че пада на земята, но е още жив, те се отдалечили, без да го довършват. Малко преди да издъхне, Киро Шкафа дава описание на един от тях, твърди, че видял висок и много слаб мъж, облечен с тъмно яке. Шкафа не го е разпознал като физиономия. Полицаите предполагат, че това са същите двама души, които са го следели в дните преди разстрела.

Има и друга версия, според която високопоставена фигура от “Наглите” е поръчала Киро Шкафа да бъде убит, за да не проговори. Още миналата година се появиха слухове, че е поръчан, защото имал намерение да сключи сделка с прокуратурата и да разкрие истинските босове на “Наглите”.

Той е съзнавал, че

играе рисковано


и взима мерки да се подсигури – “изпуска” се уж случайно пред журналист, че се подготвя ликвидирането му, защото се знаело, че щял да свидетелства. Реакциите не закъсняват – няколко медии публикуват на първите си страници “новината” и Киро Шкафа е оставен за известно време на спокойствие.

Последните няколко седмици преди зверския разстрел в публичното пространство отново, сякаш случайно, “изтича” информация, че Киро Шкафа се готви да сключи споразумение с прокуратурата и да разкрие истинските играчи, които стоят зад “Наглите”. Сделката, с която се е готвел да отърве килията, е анонсирана на последното съдебно заседание ден преди смъртта му. Тогава той репликира съдийката, че ще дава обяснения на по-късен етап. Заради всичко това полицаите проверяват дали дилетантският начин, по който е ликвидиран Киро Шкафа, не е инсцениран. Също така, уж непрофесионално, бе убит преди време и кметът на Елин Пелин Янко Янков. Тогава от МВР също коментираха, че ликвидирането му е дело на непрофесионалист. Впоследствие обаче се оказа, че зад убийството стои не кой да е, а един от най-добрите килъри - Тихомир Боксьора.

Под натиск

Близък приятел на Шкафа, с когото репортер на “ШОУ” се срещна, също потвърждава, че той е бил изключително неспокоен през последните дни: “Стана нервен, притесняваше се, че наистина ще го убият”, разказва той. Двамата се виждат два дни преди Кирил Кирилов да бъде разстрелян. “Не ми е казвал директно, че ще го очистят, но си личеше, че е много нервен. Трябваше да се видим на кафе в “Младост” до неговия блок, но смени два пъти мястото на срещата. Накрая се срещнахме в бензиностанция в “Гео Милев”, разкрива още източникът на “ШОУ”.

Версията за следене и натиск потвърди и Соня, приятелката на Киро Шкафа. Двамата са имали връзка от 6 години и живеели на семейни начала. Те се нанесли в нова кооперация в “Младост” само няколко месеца, преди убийството. За адреса знаели само най-доверените приятели на Шкафа.

“Разбрахме, че нещо не е наред в петък. Цял ден ни следваше един джип “Хюндай Санта Фе”. Не мога да съм категорична, няма как да съм сигурна, че е следял точно нас, но го видяхме на няколко пъти”, разказва Соня.

Шкафа, който е познат още като Киро Монтанския, влиза в криминалния контингент още през 1994 г., когато се проявява заедно с група развилнели се

типове с мутренска физика

в бар “Космос” в Берковица. Грубияните потрошават бара с бухалки, защото собственикът му не е искал да плаща такса „Спокойствие”. При боя е убит един мъж, но случаят е потулен.

Кубинеца, на когото Киро Шкафа е позвънил, преди да склопи очи, е човекът, който го вкарва в голямата игра. Запознанството им е класика в жанра – срещат се в затвора. Кубинеца бил много впечатлен от бруталния стил на Шкафа. След мелето в дискотеката следва нов подвиг – Кирил Кирилов участва в обира на голямо златарско ателие в Монтана. Заподозрян е и за нападението над ТИР-ове по магистралата. В един от случаите той стреля 27 пъти по шофьора в опита да го спре, но уцелва и спътничката му.

През 2004 година Кирил Кирилов се мести в София. Движи известно време с хора, гравитиращи около Христофорос Аманатидис - Таки, но бързо се оттегля. Шкафа предпочита да е сам. Случайна среща със стария приятел от затвора – Кубинеца слага начало на кариерата му в “Наглите”. След включването му в групата за отвличания той се сдобива и с нов прякор - става Шкафа заради огромната си физика.

Бил гард на Трактора

В ъндърграунда слух за убийството на Киро Шкафа се завърта и покрай факта, че е охрана на Алексей Петров.

Последните месеци преди да срещне куршумите Киро Шкафа е взел под аренда няколко таксита, които на орташки принцип са карали трима души. Въпреки това той е демонстрирал як стандарт, който не може да се докара с подобна дейност. Такситата му били за алиби, за да може да доказва пред съда, че има добри трудови доходи, постоянен адрес, ангажиран е с работата си и ще стои мирен. На бакшишите, които му бачкали не искал отчет. В задълженията им влизало при повикване от приятелката му да се отзовават в рамките на 10-15 минути, независимо в коя част на града се намират.

Проваля се с богатия сириец Салех Асил

Едното от отвличанията, в които Шкафа участва, завършва с фиаско. Става въпрос за нападението над сириеца Салех Асил, собственик на луксозния автосалон „Капитолия”, свързан с мъртвия Фатик. “Наглите” поверяват на Шкафа да следи богатия търговец. На 10 февруари 2009 година Салех Асил успява да се изплъзне от атаката на четирима маскирани, които го чакат до комплекс “Макси” на столичния булевард “Симеоновско шосе”. Салех Асил, който придружава голямата си дъщеря на пазар, проявява хладнокръвие и осуетява отвличането си от маскираните гангстери. В групата участва и Иван Райков – Патицата. Ден преди отвличането той и известният автокрадец Дебелото посещават автосалона, където искат да видят отблизо нарочения за отвличане бизнесмен от сирийски произход. Активна роля при отвличането е имал и Киро Шкафа, който пък осигурява и пътищата за измъкване. След неуспешния опит настъпва първият разрив в бандата на “Наглите”. Според тях именно Кирил Кирилов е виновен за неуспешното отвличане.

Следващият удар, в който Киро Шкафа участва, е при отвличането на Киро Киров. Той е отвлечен на 27 март 2009 г. пред къщата му в Банкя. “Наглите” искат за освобождаването 5 милиона евро, накрая, в хода на преговорите склоняват и на 517 000.

Шкафа участва и в трето знаково похищение. Той е в екипа, който отвлича студента Румен Гунински, син и адаш на общинския съветник в Правец. Похитителите искат 3 милиона евро за него, след 42 дни плен го пускат срещу 693 хиляди лева откуп.

Полицията, разследваща “Наглите”, проверява дали той не е участвал и в отвличането на Борислав Атанасов-Мекото, пуснат срещу откуп от 500 000 евро. Доказателствата за участието му обаче са недостатъчни.Бизнесменът Киро Киров:
Само той ми направи впечатление в съда

“Той е може би единственият от похитителите, когото забелязах в съда, докато аз давах показания. Само той ми зададе въпрос. Аз казах, че хората, които са ме отвлекли, съм ги възприел като полицаи. А той ме попита от другата банка: “Мислите ли, че са ви отвлекли полицаи?” Отговорих, че съм в съда да кажа не какво мисля, а какво съм видял”, коментира бизнесменът.

Въпреки че прокуратурата сочи Шкафа като пряк участник в отвличането му, Киро Киров призна: “Нито един от тези хора, чиито гласове съм чувал, не е имал някакъв говорен дефект, за да мога да го разпозная. Сега от съда научавам, че Кирилов е от хората, участвали в моето персонално отвличане.”


Версии:

- Киро Шкафа се е скарал с хора от “Наглите” за пари. Това е една от версиите за убийството му. Бандитът е настоявал да получи още средства, с които е имал намерение да се изнесе в чужбина и да отърве затвора. Знае се, че за откупи са платени над 3 млн. лева. До момента бандитите успели да разпределят само част от тях.

- Полицията разследва и междуличностен конфликт. Заради начина, по който бе нападнат Киро Шкафа, ченгетата проверяват и личния му живот.

- Ден след убийството в интернет – пространството се появи и версия, според която жертва на “Наглите” е поръчала те да бъдат изчистени наред.


Мария НИКОЛАЕВА,
Камен ДИМОВ