Осъдените българи вероятно са част от нов канал за наркотрафик. Традиционно дилърите на дрога в Малайзия пристигат от Африка или Близкия изток. В последно време обаче има и нов канал, който е през Турция и Филипините, твърдят местните власти, съобщава в. “Стандарт”.
Запознати с този род дейност обясниха, че специално за доставка в югоизточната азиатска държава се заплащало двойно, дори тройно. Една от причините е големият риск и суровите закони, както и фактът, че малцина се навиват да са мулета в тази дестинация.

Двамата новозагорци заедно със старозагореца Георги Георгиев са напуснали страната през май на ГКПП Капитан Андреево в посока Турция. Любопитното е, че преминаването им през пункта не е отчетено от Гранична полиция, докато на турска територия са регистрирани на пункта Капъкуле. От Анталия те отиват в Ирак и оттам влизат в Малайзия, където са арестувани още на летището.

По неофициална информация Георги Бакалов дълго време е сътрудничил на полицията в Нова Загора. Младежът е станал ухо, след като няколко пъти е бил хващан с наркотици. Това донякъде потвърждава и баща му Диньо, който обаче е на мнение, че синът му не е знаел, че пренася дрога. Иван Киров пък е казал на близките си, че заедно с Георги ще работят в магазин на морето. Месец по-късно им се обадил, че е арестуван в Малайзия.

Смъртна присъда за двамата българи в Малайзия, постанови съдът в Джохор в сряда. Той призна за виновни 27-годишният Иван Киров и 26-годишният Георги Бакалов от Нова Загора за трафик на близо 6 кг амфетамини.

Адвокатът на осъдените цитира пред ТВ 7 решението на съда, според което именно Георгиев е организатор на наркоканала, но другите двама са били наясно какво са пренасяли и заради това те получават най-тежкото наказание.

Иван Киров и Георги Бакалов пък твърдят, че са били подведени – знаели, че пренасят Виагра и не са имали право да проверят съдържанието на куфарчетата. От тях се искало само да ги доставят зад граница.

През май миналата година те бяха задържани на международното летища в Малайзия с пратка на стойност 500 хил. долара. Заедно с тях беше арестуван и трети българин - Георги Георгиев, който поради липса на доказателства беше освободен и върнат в България. /БЛИЦ