Служители на ГДБОП и СОБТ са задържали двама мъже, подготвяли убийство. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Антимафиотите и колегите им от Специализирания отряд за борба с тероризма действали по сигнал за подготвяно убийство на български гражданин.
Операцията е реализирана вчера на територията на кв. „Факултета“, където са задържани Г.П. (37 г.) и охранителят му В.К. (38г.). По първоначална информация, причината за подготвяното тежко престъпление била заради конфликтни бизнес отношения. За целта било осигурено и оръжие.

Справка в полицейските регистрите сочи, че и двамата са натрупали богати криминални досиета: Г.П. - за грабеж с огнестрелно оръжие в особено големи размери, самоуправство и заплаха с убийство; В.К. - за противозаконни отнемания на моторни превозни средства и кражби.

При последвалите обиски и претърсвания, спецполицаите открили боен пистолет „Берета” с изтрити номера, заглушител и около 50 патрона за него; друг газов пистолет, въздушна пушка и 5 патрона за ловно оръжие.

Иззети са още 8 мобилни телефона, електронна везна със следи от наркотично вещество, както и малки количества вещества, реагиращи положително на марихуана, хероин и кокаин.

Г.П. и В.К. са задържани за срок от 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство по чл.339, във връзка с чл. 119 от НК. Разследването по случая продължава, предстоят и допълнителни експертизи на иззетите оръжие и наркотици. /БЛИЦ