18 души във Варна са задържани за участие в сблъсък с роми, съобщиха от Районната прокуратура в морската столица.
Прокуратурата е образувала досъдебно производство - за нанасяне на телесна повреда от хулигански подбуди, заяви за БЛИЦ районният прокурор на Варна Цветанка Гетова.

По думите й тече проверка на създадена група в социалната мрежа Фейсбук, която се е кръстила "Смърт за цар Киро, око за око зъб за зъб".

Гетова заяви също, че най-вероятно ще бъде образувано още едно досъдебно произвдство за насаждане на омраза на расова основа.

БЛИЦ научи, че задържаните са тийнейджъри и младежи, като част от тях са от фенклубовете на футболните клубове "Спартак" и "Черно море" довери за БЛИЦ униформен от Първо РПУ.

Днес в 14 часа, както и на други места в страната, и във Варна имаше мирен протест - пред катедралата на града в памет на жертвите от Катуница. Част от събралите се стотици варненци направиха шествие, като част от тях се отделиха и тръгнаха към т.нар. Колхозен пазар в града, където живеят много роми.

На мирния протест е имало представители на ВМРО, като пред БЛИЦ председателят на воеводите във Варна Костадин Костадинов заяви, че те не са участвал ив никакви стълкновения, а самият той ги изпратил на протеста, за да наблюдават ситуацията.

Възникнали са два боя - единият в района на пазара, а другият - зад катедралата. По думите на униформени младежите са нападали който им падне. Нанесен е побой на един циганин на пазара, който е бил ударен в главата с тъп предмет.

Към момента се установява с какво точно е ударен. Всички лица са задържани за 24 часа. Текат разпити и обиски, всички са обискирани и се очаква в близките часове по-голямата част от тях да бъдат пуснати. Те обаче ще бъдат задържани, докато не се изяснят участниците в побоите.

Орлин Филиповски, БЛИЦ