Трима са мъжете, които са нанесли удари с брадва и нож на Илия Попов в размирната нощ на Разпети петък в село Правище. Това е установило разследването.
Единият от убийците е от Христо Даново, а другите двама са от Розино, научи “Марица". Очаква се днес да им бъдат повдигнати обвинения.

Пловдивчанинът Илия Попов загина при опит да потуши сблъсък между местни младежи и група сезонни работници от Карловско. В трагичната нощ бяха ранени също брат му Тодор и синът му Иван.

Почти цялото село се събра, за да изпрати Илия, а 3 дни след трагедията се спрягат различни версии като причина за скандала.

Местните младежи са категорични, че сезонните работници са ги предизвикали, след като закачали две момичета от селото. Девойките са на 13 години и също твърдят, че са получавали неприлични предложения от другоселците. “Предлагаха ни да им ставаме гаджета, казваха, че ще набият нашите момчета”, обясняват ученичките, пожелали анонимност.

Розино и Христо Даново също са под напрежение след трагедията. 12 мъже от двете села все още са зад решетките, а близките им смятат, че убийството е станало при самозащита в суматохата.

“Щели са да ги изколят като пилета. Нашите са се заключили в една от стаите и са барикадирали вратата с шкафове. На косъм са се разминали да не ги изпотрепят само защото са цигани”, коментират роднини на арестуваните.

Училището в Правище все още е запечатано, а вечер в селото има засилено полицейско присъствие за предотвратяване на инциденти и недопускане ескалиране на напрежението. През нощта карловската полиция е била вдигната накрак, тъй като е получен сигнал, че жители на Правище пътуват към Христо Даново, за да отмъстят за смъртта на Илия. Проверка обаче показала, че сигналът е фалшив.