Земетресение от 5,8 по Рихтер беше регистрирано в сряда край брега на остров Гуам в западната част на Тихия океан, предадоха осведомителните агенции.

Според Европейския и средиземноморски сеизмологичен център, епицентърът на труса е бил на 82 км на запад от острова, който е владение на САЩ. Огнището е на дълбочина 143 км.

Не са съобщава за разрушения и пострадали, както и опасност от цунами.

Силни земетресения разтърсиха южния южнокорейски град Поханг, предаде от своя страна агенция Йонхап, като се позова на Корейското метеорологично управление.

Първият трус с магнитуд 5,5 е станал около 14,29 ч. местно време, като епицентърът е бил в района на града. Вторият трус е бил с магнитуд 5,4.

Земетресенията са усетени и в столицата Сеул, която е на няколкостотин километра от Поханг.

Гуам е най-южният, най-големият и най-гостоприемният от островите на Марианския архипелаг. Югозападно от него се намира прочутата Марианска падина – най-дълбоката точка на световния океан (11 022 м). Територията му е едва 550 кв. км, но е мост между САЩ и Азия.

Островът е открит през 1521 г. от португалския мореплавател Фернанду Магелан при първото му околосветско пътуване. Окупиран е от Испания през 1526 г. Става американска колония в съответствие с Парижкия договор от 1898 г., който слага край на войната между САЩ и Испания. Япония нахлува в Гуам през декември 1941 г. само 3 дни след бомбардировката на Пърл Харбър и е отблъсната през юли 1944 г. До края на войната остава важна авиационна и военноморска база на САЩ, от която се извършват атаките срещу Япония.

Стратегическото значение на Гуам се определя от военните бази на острова, които заемат една трета от територията му. Разположен на 2600 км източно от Филипините, главният от Марианските острови е аванпост на американската армия в региона, поради което е постоянно на прицела на заканите на Ким Чен Ун за ракетен удар. 

САЩ са разположили 6000 войници в авиобазата "Андерсен" и военноморската си база - една от трите в тази част на света, където могат да акостират самолетоносачи. От Гуам са излитали бомбардировачите Б-52, атакували Ханой по време на Виетнамската война (1955-1975 г.) Оттук е трябвало да излети и самолетът, пуснал атомната бомба над Хирошима, но командването се отказало от този вариант. 

Северната част на Гуам е най-слабо населена, защото там е разположена американската военновъздушна база. В тази по-слабо посещавана част обаче се намира най-красивият местен плаж – Ритидиан бийч. 

Островът има статут на организирана неприсъединена от САЩ територия, по подобие на Пуерто Рико и американските Вирджински острови. 162 000-те жители, 40% от които са представители на коренното население чаморо, са граждани на САЩ, но с ограничени права.

Те не могат да участват в американски избори и единственият представител на Гуам в Конгреса няма право да гласува по законопроекти. Част от местното население настоява да се проведе референдум за самоопределяне - искане, което е отхвърляно от американското федерално правосъдие. Републиканецът Еди Калво е губернатор на Гуам от 2011 г. Административен център е столицата Хагатна.