"Има един пострадал охранител от панорамата "Плевенска епопея". Няма опасност за здравето и живота му, ще се възстанови напълно". Това съобщи кметът Георг Спартански след силната буря и градушка, ударили града във вторник следобед.

По-рано днес стана ясно, че градоначалникът е обявил частично бедствено положение.

Също в ранните часове на деня синоптичката Гери Малкоданска обяви как майка й за малко не е пострадала тежко при стихията, ударила Плевен.

Интересно е, че вчера от МВР излязоха с новина, че няма пострадали хора при бедствията, споходили града и Врачанско.

В Плевен продължава работата на общинския кризисен щаб, свикан след опустошителната буря и градушка. Щетите в града са сериозни. Силно пострадали са десетки къщи в близкото до Плевен село Гривица. Екипи ще продължат да разчистват улиците днес. Предстои да се направи оценка на щетите.

"Какви са сумите, които ще бъдат похарчени, все още е рано да прогнозираме. Ще се опитваме да се справяме", заяви Спартански.

В община Бяла Слатина е обявено бедствено положение заради щетите след ураганния вятър и падналата градушка. Изкоренени са десетки дървета, изпотрошени са покриви, има скъсани проводници и са отнесени много навеси. Бурята и едрата градушка нанесоха щети и в други населени места в Белослатинско, както и в села в община Враца и Борован.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната