12 души оцеляха в един от най-смъртоносните горски пожари в португалската история, след като успяха да се скрият във воден резервоар, съобщава BBC. Те предприели отчаяния ход, след като пътят към селото им бил отрязан от стихията.
Хората, сред които и 95-годишна жена, прекарали в съоръжението 6 часа, преди спасителните екипи да успеят да стигнат до тях. Пожарът вече отне живота на най-малко 62 души, много от които загинаха в колите си при опит да избягат.

Мария до Сю Силва се превърна в герой, след като превърна водния резервоар на къщата си в скривалище за жителите на Нодериньо, село, разположено близко до магистрала. Тя се опитвала да помогне на трудноподвижната си майка, която нямало как да се качи в колата.

„Оставете ме да умра на земята”, заявила старата жена на дъщеря си, която обаче не се предала и с помощта на мъжа си и сина си вкарала в резервоара 81-годишния си баща и други хора от селото. Междувременно, ветровете били толкова силни, че буквално отнасяли покривите на къщите.

Далеч по-лоша съдба имали в района на Мьо Гранде, друго село близо до същата магистрала. Към път край него полицията насочвала трафика, което вкарало десетки хора в капана на изключително бързо разрастващия се пожар.

„И ние, и местните плачехме, потресени от жегата и скоростта на пожара. Беше тъмно, толкова тъмно между пламъците”, коментира британецът Гарет Робъртс. Той описа потресаваща гледка – неадекватни хора, горящи безконтролно къщи, избухващи бетонни ограждения.

Край населеното място били намерени 30 трупа в обгорели автомобили и още 17 близо до тях. „Огънят идваше от всички страни. Колите се удряха една в друга при опит да избягат”, разказа Мария де Фатима Нунеш. Двойката в колата зад нейната не успяла да се спаси. Жената така и не излязла от горящото возило, а мъжът намерил смъртта си до него.

Пожарите избухнаха в събота след гореща вълна с 40-градусови температури и гръмотевични бури, от които не падна дъжд. Смята се, че именно мълния може да е причинила незапомненото бедствие.