Българите са рекордьори по трошене на крака, ръце и глави по ски пистите. Това съобщиха от Планинската спасителна служба при Българския червен кръст, цитирани от в. Монитор.

2343 са случаите на закъсали скиори, които са спасявани от доброволците на ПСС от 2011 г. до сега. Не малка част от тях са били извън очертаните трасета, съобщи директорът на ПСС Емил Нешев и уточни, че само през миналата година са викани спасители за 277 закъсали на пистите. 

Той предупреди скиорите, които за първи път ще отидат да карат ски, че обикновено най-много травми има в първия ден от сезона. По думите му много по-труден за каране е изкуственият сняг.

Спасителната дейност е доста скъпа, тъй като се използват специфични съоръжения, каза пък зам.-председателят на ПСС Веселин Ганчев и призова хората да се застраховат, когато отиват в планината.

Рекордьори сме и по губене в планината, стана ясно още от информация на ПСС при БЧК. Планинските спасители са оказали помощ на 2514 човека само през тази година, като за измъкването им от пропасти, дерета и намиране на трудно достъпни места са направени 94 спасителни акции. Смъртните случаи през 2016 година са осем.

Основната причина за инциденти в планината е надценяване на собствените възможности, обясни директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Той изрази надежда, че хората ще спазват планинарската етика, което би помогнало да не се попада в тежки ситуации. Българските планини са предвидими, просто не бива да се тръгва на туризъм без предварителна информация за температурите, условията, евентуална лавинна опасност, неподходящо облекло и без застраховка, обясни Емил Нешев. Планината си има правила и всички сме длъжни да се съобразяваме с тях, каза още той и подчерта, че ПСС е напълно готова за новия зимен сезон.

От Планинската спасителна служба отново повдигнаха въпроса за регламентиране на доброволческата дейност.

Държавата е длъжник в това отношение. Необходимо е народните представители да приемат Закон за доброволчеството, колкото е възможно по-скоро, изтъкна заместник – председателят на ПСС Веселин Ганчев. Той припомни бедствието във Варна от преди близо три години, когато доброволци бяха уволнени от работа.