През 2014 година фирмите в земеделието ще се изправят пред сериозни трудности, които може да доведат до загуби и фалити заради новия механизъм и срок за обратно възстановяване на ДДС.
Това е мнението на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите, изразено от шефа й Ангел Вукодинов пред БНТ. Той твърди, че няма сигурни гаранции при евентуални проверки в какъв срок хората ще си получат обратно 20-те процента.

Всяка една стока, която купуват земеделците, е на цена с ДДС, а тази, която продават – без 20-процентния данък. Разликата трябва да бъде възстановена в 30-дневен период. Според заложените промени от парламентарната комисия по бюджет и финанси, няма гаранции, че сумите ще бъдат върнати навреме в случаите, когато на земеделския производител започне да му се прави ревизия.

„За мен в такъв случай ще има фалити задължително. Това значи да не можеш да работиш със средствата, които си изкарал от продукцията. Това са пари, които са абсолютно необходими, за да работи една земеделска организация или кооперация, тъй като земеделието е затворен цикъл – той е няколко месеца труд, а плодовете му са 1 месец”, смята Рилка Игнатова, агроном.

От земеделския бранш настояват ясни условия, които да гарантират връщането на ДДС.

„Ние ще искаме абсолютно ясен механизъм, абсолютно реални и 100%-ви гаранции, че 30-дневният период ще се спазва. Проблемът ни е този 30-дневен период заради ревизии да не стане няколко месеца. Има случаи – и с години. Някои земеделци най-вероятно ще бъдат принудени да намалят или да ликвидират своята дейност. Другият проблем е, че земеделци, които са на ръба на минималните изискуеми обороти за ДДС, ще бъдат подтикнати към сивата икономика”, каза още Ангел Вукодинов.

Вукодинов обясни още, че правителството не е спазило направените със земеделците договорки. Той допълин, че ако Народното събрание не гласува ясен механизъм за възстановяване на ДДС за земеделците, не е изключено да се стигне и до протести. /БЛИЦ