Задава ли се нов „балон“ на имотния пазар коментираха Тихомир Тошев, кредитен консултант и Георги Янков, брокер в студиото на сутрешния блок на БНТ. „Има много горещ пазар на имотите, гледали сме такъв пазар в периода 2005 - 2008 година“, обясни Тошев.

„Имаме изключително активен пазар на имотите, ниски лихви по жилищните кредити и наистина много теглене на ипотечни кредити“, коментира Тихомир Тошев. Той подчерта, че най-големият риск в случая са хора, които не са готови за подобни сделки.

„Рисковете - да надценим възможностите си, да излезем на пазара, да купим нещо над възможностите си, обикновено втората, третата година, дори да няма криза, ако сме надценили възможностите си, започваме да изпитваме затруднение по обслужване на кредита и от там започват проблемите“, каза той. В много от случаите затрудненията и рисковете при ипотечните кредити са хората, които нямат нужната сума за първоначално самоучастие, коментира и брокерът Георги Янков.

„Истината е една - ако не сме успели да бъдем финансово дисциплинирани, за да заделим определен процент за самоучастие, как бихме могли да покриваме ежемесечно този разход“, каза Янков.

Според кредитният консултант Тихомир Тошев средно трябва да имаме поне 15% самоучастие. Двамата обясниха, че най-вероятно пазарът сам ще се регулира, има първи сигнали за започване на успокояване на цените, но - от друга страна - лихвите по кредити остават ниски, което пък ще генерира още интерес от страна на хората за покупка на жилище.