Сериозни злоупотреби с парите за магистрала “Люлин” от страна турската фирма строител “Мапа-Ченгиз” разкри представител на един от подизпълнителите за изграждането на трасето Иван Иванов.
От декември 2007 г. подавам сигнали за нарушения до полицията, прокуратурата, агенция “Пътища” и накрая до европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, защото 75 на сто от средствата са от Брюксел, обясни Иванов по бТВ тази сутрин.

Фирмата на Иванов е била наета за разчистване на трасето на магистралата от дървета.

Той твърди, че е трябвало да получи плащания от турската фирма по 2,40 лв. на дърво, като уточни, че все още не е получил парите. В същото време обаче “Мапа-Чингиз” е получила от агенция “Пътища” по 20 лв. на отсечено дърво.

Според него проблемът за това е и в агенцията, защото там знаят, че турската фирма, която няма лиценз за извършване на такава дейност е наела подизпълнител, но не е поискала договора с него, за да е наясно какво се плаща. Твърдят, че не могат да контролират всичките подизпълнители, но става въпрос за лицензирани фирми и в агенцията трябва да знаят всеки договор, изложи становището си Иванов. По думите му той е имал среща с бившият директор на Национална агенция “Пътна инфраструктура”, но тя е останала без последствия.

Освен това “Мапа-Чингиз е подписала фиктивен договор с друга фирма, която няма лиценз за рязане на гора, за тази дейност са платени уж милиони, а на практика парите са останали в турския строител, който е представил фалшиви фактури, обвини още Иванов.

Той уточни, че преди изборите се е срещнал с комисия от шестима представители на ОЛАФ. Според него те не са били изненадани от бездействието на бившите управляващи. Следващата ни среща ще е в края на септември, защото те настояха да видят резултати от работата на новото правителство преди да последват действия от тяхна страна, добави Иванов.

По думите му не се изпращат проби за качеството на строителните материали, използвани за магистрала “Люлин”. Лабораторията, която прави някакви замервания не е лицензирана, съобщи още Иванов./БЛИЦ