Върховният административен съд (ВАС) е отменил отказа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да одобри придобиването на българските активи на ЧЕЗ от фирма „Инерком“, която е собственост на Гинка Върбакова. Това съобщи преди минути в. „Труд“.

На 21 септември от „Инерком“ подадоха ново уведомление в КЗК, след като извадиха от групата си фотоволтаичните централи. 

На 18 октомври комисията отказа да го разглежда заради висящия съдебен спор по първия отказ за одобрение на сделката, който беше постановен на 19 юли.

Междувременно делото на ЧЕЗ срещу България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (МЦРИС/ICSID) във Вашингтон отбеляза първо движение след над две години без никакви ходове и от двете страни.

На 28 ноември трета страна е подала писмено становище съгласно чл. 37, ал. 2 от арбитражните правила на търговския трибунал. Правилото гласи, че след консултации с двете страни по делото трибуналът може да даде право на трета страна да внесе становище, което е в приложното поле на спора. Това е допустимо, ако становището съдържа данни, които ще хвърлят нова светлина по делото в помощна арбитрите, а подателят му има значителен интерес по казуса.

БЛИЦ припомня, че преди минути от "Инерком" съобщиха извънредна новина за сделката с покупката на ЧЕЗ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!