Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни, произведени в България. При млечните продукти стойностите достигат над 90%, а 99% от хлебната индустрия е благодарение на родните производители. Това обяви заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, цитиран от в. Труд.
 
 
По думите му от 2009 г. земеделската и хранителнатапромишленост имат положително външно търговско салдо, което нараства с всяка изминала година.

През 2016 г. 1,2 млрд евро повече храни и земеделски продукти са изнесени от страната, отколкото са внесени.

„Нашите храни са достатъчно качествени и са предпочитани от производителите в Европа. За това говори фактът, че над 75% от износа на храни и земеделски суровини е насочен към страните в ЕС“, каза още Димитров. 

Той подчерта, че през последните години се наблюдава усилена съвместна работа между държавата и бизнеса.